Cirane Mescidi Nerede?
Mekke ile Tâif arasında, Mekke’ye 29 km. uzaklıktaki Ci'râne, Harem sınırları içerisinde bulunan kimselerin ihrama girdikleri yerlerden birisidir. Ci'râne’nin önemi Huneyn Gazvesi’nde elde edilen ganimetlerin bekletilmesi ve Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in umre için burada ihrama girmesinden dolayıdır.
Huneyn Gazvesi'nden sonra ganimetler Hz. Peygamberin tâlimatıyla Ci'râne’ye getirildi. Tâif'i kuşatan Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- de bir süre sonra kuşatmayı kaldırarak Ci'râne’ye geldi, Hevâzinliler'in müslüman olmaları halinde kendilerine iade etmeyi düşündüğü 6000 kadar esirle bol miktardaki ganimeti askerlere dağıtmadan bir süre bekledi. Ancak Hevâzin heyetinin gecikmesi ve bazı yeni müslüman olmuş bedevilerin ısrarlı talepleri üzerine ganimetler taksim edildi. Daha sonra Hevâzin’den gelen heyet Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e müslüman olduklarını söyleyerek esirleri ve mallarını istediler. Buna razı olmayan bazı kimselerin de ikna edilmesiyle esir ve ganimetler geri verildi.
Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Ci'râne'de iken kabilesiyle birlikte buraya getirilen süt kardeşi Şeymâ ile görüşmüştü. Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ablasına çok iyi davranmış ve kalmasını istemişti. O da kavminin yanına gitmek isteyince, kendisine hediyeler vererek onu akrabalarının yanma gönderdi.
Ganimetlerin taksiminden sonra Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Ci'râne'de ihrama girerek Mekke'ye gidip umre yaptı (10 Mart 630). Bu sebeple bazı âlimler umre için Ci'râne'ye gidip buradaki mescidden ihrama girmeye önem atfederler. Eyüp Sabri Paşa Ci'râne'de Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- tarafından ortaya çıkarılan, suyu hafif ve leziz olan bir kuyunun bulunduğunu kaydeder.
Kaynak: Diyanet Kutsal Toprak Rehberi