Çocuğa Namaz Ne Zaman Emredilir?

Çocuğa namaz ne zaman emredilir? Çocuğun namaza başlama yaşı ile ilgili hadisler...

Sebra radıyallahu anhdan, o babasından, o da dedesinden:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Çocuk yedi yaşına gelince namaz kılmasını emredin, on yaşına gelince kılmaz ise hafifçe dövün.” (Ebû Dâvûd, Salât, 26/494; Tirmizî, Kitâb-ı Salâh, b. 299, n. 407, s. 259, c. 1)

Hadisin Açıklaması

Çocuklar yedi yaşında iken namaza alışmaları için namazla emrolunurlar. 10 yaşına girdikleri zaman namaz kılmazlarsa dövülürler. Hadis metninde işaret edilen “darp”; namazı kılmayı teşvik edecek kadar olmalıdır, fazla değil.

Çocuğu severek, ibadetin niçin yapıldığı anlatılarak ibadet sevdirilir ve öyle ibadet yaparsa bilhassa namazı bu duygularla kılarsa en iyi metot budur.

Eğer çocuk yine namaz kılmamaya devam ederse sevdiği şeyleri alacağımızı, gerçek olmak şartı ile eğer namazını kılarsa sevdiği yer ve şehirleri gezdireceğimizi vaad ederek ibadete teşvik etmek daha iyi olur.

Ama bu güzel öğütlerden anlamazsa son bir çare olarak hadiste geçtiği gibi uyarılır.

*

Âmr bin Şuayb’ın babası vasıtasıyla dedesinden:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Çocuklarınız 7 yaşına girince namaz kılmalarını emredin, 10 yaşına girince de namaz kılmazlar ise hafifçe ikaz ediniz ve yataklarını ayırınız,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 26/495)

Hadisin Açıklaması

Çocuklar 10 yaşına geldikten sonra kendilerini tanımaya başlarlar. 10 yaşında ergenlik çağına gelen çocukların sayısı az sayılmaz. Kız kardeşi ile bir arada kalan veya ana ve babasının yatak odasında yatan çocuk anne ve babasının sırrına ermeğe çalışır. Dinî mahzûrlardan haberi olmadığı için kız kardeşi hakkında kötülük düşünebilir.

Bundan dolayı 10 yaşına giren çocukların yataklarını kız çocuklardan ayırmalıdır.

*

Dâvud bin Sevvâr el Müzenî radıyallahu anhdan:

Evvelki hadis ile aynı İsnâd ve manâda şu ziyade ile rivâyet etti.

“Sizden biriniz hizmetçisini kölesine veya işçisine nikahlarsa göbeğinden aşağısına ve dizinden yukarısına bakmasın,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 26/496)

Hadisin Açıklaması

Efendi cariyesini kölesi veya yevmiyecisi ile nikahlarsa, o günden itibaren efendinin cariyenin göbeği ile diz kapağı arasına bakması yasaktır. Burada efendiden maksat cariyenin veya kölenin sahibi olan kimsedir.

*

Hişam bin Sa’d radıyallahu anhdan:

Bana Muaz bin Abdullah bin Habib el-Cühenî radıyallahu anh haber verdi. Hişam dedi ki, biz Muaz’ın yanına vardık: Muaz ailesine sabi çocuk ne zaman namaz kılar diye sordu. Hanımı: Bizden bir şahıs Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle rivâyet etti:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimize bu mesele sorulmuş o da:

“Çocuk sağı ile solunu ayırt edince ona namazla emredin,” buyurmuş, dedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 26/497)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

ÇOCUĞA NAMAZ NASIL SEVDİRİLİR?

Çocuğa Namaz Nasıl Sevdirilir?

NAMAZA NEDEN YEDİ (7) YAŞINDA BAŞLANIR?

Namaza Neden Yedi (7) Yaşında Başlanır?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.