Çocuğa Namaz Ne Zaman Emredilir?
Çocuğa namaz ne zaman emredilir? Çocuğun namaza başlama yaşı ile ilgili hadisler...
Sebra radıyallahu anhdan, o babasından, o da dedesinden:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Çocuk yedi yaşına gelince namaz kılmasını emredin, on yaşına gelince kılmaz ise hafifçe dövün.” (Ebû Dâvûd, Salât, 26/494; Tirmizî, Kitâb-ı Salâh, b. 299, n. 407, s. 259, c. 1)
Hadisin Açıklaması
Çocuklar yedi yaşında iken namaza alışmaları için namazla emrolunurlar. 10 yaşına girdikleri zaman namaz kılmazlarsa dövülürler. Hadis metninde işaret edilen “darp”; namazı kılmayı teşvik edecek kadar olmalıdır, fazla değil.
Çocuğu severek, ibadetin niçin yapıldığı anlatılarak ibadet sevdirilir ve öyle ibadet yaparsa bilhassa namazı bu duygularla kılarsa en iyi metot budur.
Eğer çocuk yine namaz kılmamaya devam ederse sevdiği şeyleri alacağımızı, gerçek olmak şartı ile eğer namazını kılarsa sevdiği yer ve şehirleri gezdireceğimizi vaad ederek ibadete teşvik etmek daha iyi olur.
Ama bu güzel öğütlerden anlamazsa son bir çare olarak hadiste geçtiği gibi uyarılır.
*
Âmr bin Şuayb’ın babası vasıtasıyla dedesinden:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Çocuklarınız 7 yaşına girince namaz kılmalarını emredin, 10 yaşına girince de namaz kılmazlar ise hafifçe ikaz ediniz ve yataklarını ayırınız,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 26/495)
Hadisin Açıklaması
Çocuklar 10 yaşına geldikten sonra kendilerini tanımaya başlarlar. 10 yaşında ergenlik çağına gelen çocukların sayısı az sayılmaz. Kız kardeşi ile bir arada kalan veya ana ve babasının yatak odasında yatan çocuk anne ve babasının sırrına ermeğe çalışır. Dinî mahzûrlardan haberi olmadığı için kız kardeşi hakkında kötülük düşünebilir.
Bundan dolayı 10 yaşına giren çocukların yataklarını kız çocuklardan ayırmalıdır.
*
Dâvud bin Sevvâr el Müzenî radıyallahu anhdan:
Evvelki hadis ile aynı İsnâd ve manâda şu ziyade ile rivâyet etti.
“Sizden biriniz hizmetçisini kölesine veya işçisine nikahlarsa göbeğinden aşağısına ve dizinden yukarısına bakmasın,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 26/496)
Hadisin Açıklaması
Efendi cariyesini kölesi veya yevmiyecisi ile nikahlarsa, o günden itibaren efendinin cariyenin göbeği ile diz kapağı arasına bakması yasaktır. Burada efendiden maksat cariyenin veya kölenin sahibi olan kimsedir.
*
Hişam bin Sa’d radıyallahu anhdan:
Bana Muaz bin Abdullah bin Habib el-Cühenî radıyallahu anh haber verdi. Hişam dedi ki, biz Muaz’ın yanına vardık: Muaz ailesine sabi çocuk ne zaman namaz kılar diye sordu. Hanımı: Bizden bir şahıs Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle rivâyet etti:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimize bu mesele sorulmuş o da:
“Çocuk sağı ile solunu ayırt edince ona namazla emredin,” buyurmuş, dedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 26/497)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları