Çocuğunuzun Hedeflerinin Olmasına Müsaade Edin!

Çocuk, insanların birtakım hedeflerinin olduğunu âilesinden görerek öğrenir. Âilenin kendisinden beklentileri olduğunu fark eder.

Meselâ anne-baba:

“-Hadi bakalım yavrum, bir kere «Anne, de!», «Baba, de!» veya «Bir adım at!»” gibi beklentiler içindedir. Çocuk bir kere anne derse, sonra baba, sonra dede vs. demesi istenecek; bir adımdan sonra iki adım, sonra koşması beklenecek vs… Önce yemeği dökerek yiyecek, sonra çatalı-kaşığı doğru kullanarak yiyecek...

ÇOCUĞUN SEÇTİĞİ ROL MODELLER VE HEDEFLERİ

Çocukta da zamanla kendi hayatına dair istekler ortaya çıkar. İzlediği filmdeki kahramana benzemek ister. Babaya veya anneye benzemek, onlar gibi giyinmek, konuşmak ister. Artık onun da amaçları, hedefleri vardır.

“-Ben büyüyünce pilot olmak istiyorum!” ya da “Doktor, polis, öğretmen!..” diyebilir.

Çocuğun mutlaka örnek aldığı, hoşuna giden bir durum olmuş olmalı ki, kendisi için bu rollerde olmayı hedeflemiştir.

Her anne-babanın hoşuna gider bu durum.

Bazen de tersi olur. Çocuk güvensiz yetişmiştir. Çevreyle ilişkisi iyi değildir, şüphecidir. Âile, çocuğa sorumluluk vermemiştir. Anne-baba çocuğu korumak, kollamak adına kendi başına karar verebilecek fert olarak yetiştirmemiştir.

KARARLARI HEP ANNE BABA VERMİŞSE O ÇOCUĞUN HEDEFİ YOKTUR

Kararları hep anne-baba vermişse eğer, o çocuk için kesin bir hedef yoktur. Psikolojide bu tür kişiliğe “ipotekli kişilik” denir. Çocuğun hedefini veya ilerideki mesleğini anne-baba seçer, o da uyar.

Anne-baba, çocuğa güvendiğini hissettirmezse, çocuk yetişkin fert olduğunda bağımsız davranamaz. Kendisiyle ilgili kararlar veremez, daima bir yerlere bağımlılık yaşar. Çocuğa, “Büyüyünce ne olmayı istiyorsun?” diye sorduğunuzda, eğer çocuk anneye ya da babaya bakıp onların arkasına saklanıyorsa, bu çocuğa âile henüz güven duygusunu kazandıramamıştır diyebiliriz.

ÇOCUĞUNUZUN BAŞARILI BİR ŞAHSİYET OLMASINI İSTİYORSANIZ...

Anne-baba, çocuğunun başarılı bir şahsiyet geliştirmesini istiyorsa, ona başta yapabileceği vazife ve sorumluluklar vermelidir.

Vazifesini yapıp yapmadığı önemsenmeli, verdiğimiz sorumluluğun gereği çocuğa açık bir dille anlatılmalıdır. Çocuk, yaptıklarının faydasını bilmeli ki, mânevî huzur duysun, bir işe yaradığının farkına varsın.

Meselâ bir gün içinde yapması gerekenler, birlikte belirlenip uygulanmalı ve neticede çocuk, maddî-mânevî bir mükâfatla ödüllendirilmelidir. “Âferin!” demek, “Ne güzel yapmışsın!” demek de bir mükâfattır.

Çocuğumuzdan beklediğimiz birçok davranışı, ona vereceğimiz sorumluluklarla ve tutarlı oluşumuzla kendisine kazandırabiliriz. Ama insan yetiştirmek; uzun süreli, sabır, maharet ve emek isteyen ince bir sanattır.

Kaynak: Ayşe Bay, Şebnem Dergisi, Eylül 2016, 139. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.