Çocuk Eğitiminde İslami Şuur Nasıl Kazandırılır?
Boğaziçi Eğitim Hizmetleri Uzmanı Yusuf Ünal ile okul öncesi eğitimde, dinî tedrisâtın önemini ve yöntemlerini konuştuk.
Haber: Furkan Hasdemir
Çocuklardaki kişilik gelişiminin sıfır ile altı yaş arasında şekillendiğini belirten Boğaziçi Eğitim Hizmetleri Uzmanı Yusuf Ünal, bu nedenle küçük yaşta doğru bir metod ile verilecek İslamî eğitimin, ne denli ehemmiyet arz ettiğinden bahsetti.
ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ ŞUUR NASIL KAZANDIRILIR?
İslam, okul öncesi eğitimde, çocuklara hangi metodlar aracılığıyla anlatılmalı ve nasıl sevdirilmeli?
"Çocuklarda kişilik gelişimi sıfır ile altı yaş arasında şekillenir. Bu bakımdan verilecek olan eğitim çok mühim. Zira ilerleyen yaşlarında bu bilgiler onlara yön verecek. Küçük yaşta 'değerler' eğitimi verilen çocuklar, gelecekte daha duyarlı, daha hissiyatlı oluyor. Ebeveynlere düşen görev ise onları İslama uygun yetiştirmek. Şüphesiz bu konudaki kaynak, Kur’anı Kerim ve sünnet-i seniyye olmalıdır."
Eğitimin ilk basamağı olan bu süreçte çocuğa elif-ba cüzü veya Kur’an-ı Kerim hediye edilip dualarla, besmeleyle elif harfinden başlayarak Kur'an eğitimine başlanabilir. Çocuğun ilgi ve sevgisini arttırmak için ona hediyeler alınabilir. Fakat bu hediyelerin dozu iyi ayarlanmalıdır. Önemli olan hususlardan birisi de Kur'an-ı Kerim'e karşı edepli çocuklar yetiştirmek.
KUR'AN EĞİTİMİNDE KULLANILABİLECEK METODLAR
- Hikâyeleştirme yöntemi: Harfleri ezberletmek yerine hikâyeleştirme yoluyla öğretilmeli. Harfin sesine uygun hikâyeler benzedikleri şekillere uygun olacak resimler kullanılabilir.
- Harf tâlimi yaptırmak: Özellikle harflerin sesini tanıtmak için muhakkak ehil bir ağızdan mahreçli uygulama yapılabilir.
- Teknolojiyi etkin kullanma: Kur’an’ı Kerim'i mahreci ve tecvit kuralları ile düzgün okuyan birisini görüntülü olarak görmek dinlemek ve takip etmek Kur’an dersine olumlu katkılar sağlar. Özellikle dinlemek görme engelli çocuklar için de ayrıca fayda sağlar.
- Köşe oluşturmak: Çocukların ulaşabileceği yerde Kur’an eğitimini destekleyen farklı materyaller hazırlamak.
- Yazma yöntemi: 5-6 yaşındaki çocuklarda öğrenme “okuyarak” değil, “yazarak” gerçekleşirse daha kolay ve kalıcı olur. Çocuk, Kur’an harflerinin şekillerini önce bir kum havuzuna, sonra bir tahtaya, daha sonra oyun hamuruna gerekirse en son kâğıt üzerine çizerek çalışabilir.
KUR'AN EĞİTİMİNDE UYGULAMA ÖRNEKLERİ
- Yaşına uygun görsellerle destekleyen elif-ba seçilebilir.
- Tüm harfler bir gün içinde değil, çocuğun öğrenme kapasitesi dikkate alınarak verilebilir.
- Yeni harf eklendiğinde unutmaması için, öğrendiği önceki harfler tekrar ettirilebilir.
- Zaman zaman sıkılmaması için, toprağa, havaya, suya harfler yazdırılabilir
- Cezm öğretirken iki harfli alıştırmalar ile başlanabilir.
- Üstünlü tenvin (iki şapkalı), Esreli tenvin (iki terlikli), Ötreli tenvin (iki kurdelalı) diye isimlendirilerek öğretilebilir.
- Harekesiz elif, vav, ye (meddi tabi) öğretilirken, harfimizi bir tane uçurarak okuyacağız denilebilir.
- Tüm cüz sayfaları bittikten sonra, cüzün başından sonuna kadar kısa bir tekrar yapılabilir.
- Öğrenmenin kalıcı olması için yavaş yavaş ilerlenmelidir.
- Özellikle küçük yaş gruplarına Kur’an’ı kerim çokça dinletilebilir.
- Elif-ba öğretilirken interaktif destek almak faydalı olabilir.