Çocuklar Namaza Zorlanır mı?

Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım, "Çocukları namaz konusunda zorlanmak doğru mudur?" sorusunu cevaplıyor.

Çocuklar bebeklikten itibaren anne ve babayı taklit etmeye çalışırlar. Biz bebekleri namaz kılmaya zorlamayız. Ama onlar anne-babalarının namaz kıldığını görerek bebeklikten beri onları taklit etmeye çalışırlar. Bu yönüyle namazı evlerimizde görünür hale getirmemiz gerekir. Böylelikle namaz, çocukların hayatının bir parçası olur.

Peygamber Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-'in bir hadis-i şeriflerinde, "çocuğunuz 7 yaşına geldiğinde namazı emredin" buyuruyor. Buradan anlıyoruz ki 7 yaşına gelen bir çocuğun, namaz kılacak bilgi ve beceri düzeyine sahip olması gerekir. Ancak 7 ile 10 yaşı arasında namazı sevdirerek, tatlı ifadelerle teşvik ederek, özendirerek kıldırmamızı Hz. Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem- ifade ediyor.

10 yaşından sonra artık çocuk namaz kılmalıdır. Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- "çocuğunuz 10 yaşına geldiğinde namaz kılmıyorsa eğer onu dövün" diye buyuruyor. "Namaz kılmasını temin edin, sağlayın" buyuruyor. Çocuk 10 yaşına gelip de namazı kılmamakta ısrarla itiraz ederse "namazı onlara kıldırınız" buyuruyor. Burada cezai müeyyideler uygulanabilir, tutup çocuğun ağzını, burnunu kıracak halin yok! Zira çocuk daha namaza mükellef değil henüz.

Namaz bizim için çok önemli. Yeryüzündeki varlık sebebimiz. Doğumumuzdan ölümümüze kadar devam eden bir süreç. Doğan çocuğumuzun kulağına ilk kez ezan ve kamet okuyoruz. Dolayısıyla namaz bizim için hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası.

Çocuğun namazla haşır neşir olması gerekiyor. İnsan çocukken namazın zevkini ve tadını almalı. Bu noktada bazen yer yer anneler-babalar sert yüzlerini de göstermelidirler. Çocukları namaz kılmadıklarında onları ikaz etmek için ses tonlarını yükseltmelidirler.

Allah Kur'ân-ı Kerim'de "Çoluğuna çocuğuna namazı emret" buyuruyor. Bir babanın hanımına "Kalk namazını kıl hanım" demesi Allah'ın ona emri. Allah bize çoluğuna çocuğuna namazı emret diyor.

Çocuğumuzun zihinsel ve bedensel gelişimi için verdiğimiz gayretten çok daha önemlisi onun ahiret gelişimidir. Onun kulluk gelişimidir. Allah'a kul olmanın tadına ermesidir. Bu yüzden aman ha "O daha küçük, o daha uykusunu alacak..." türünden şeylerle çocuklarımızı namazdan uzak tutmayalım.

Namazı hayatımızın merkezine alarak her şeyimizi namaza göre ayarlamamız gerekiyor. Bizim meşguliyetimiz namaz. "Müslüman olmak" demek, "namaz kılmak" demek. Dolayısıyla çocuğun daha küçük yaşlarda namazı hayatın merkezine alması gerekiyor. Bunu yapacak olan da anne ve babadır. Bu sorumluluk onlarındır.

İslam ve İhsan

ÇOCUĞA NAMAZ KILMAYI NE ZAMAN ÖĞRETMELİYİZ?

Çocuğa Namaz Kılmayı Ne Zaman Öğretmeliyiz?

ÇOCUĞA NAMAZ NASIL SEVDİRİLİR?

Çocuğa Namaz Nasıl Sevdirilir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Hocam kızım 14 yaşında hastalandı gırip oldu ayağı kalkmayacak duruma düştü 4 vakit namazını kılamadı günahı varmıdır

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.