Çocuklar Namaza Zorlanır mı?
Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım, "Çocukları namaz konusunda zorlanmak doğru mudur?" sorusunu cevaplıyor.
Çocuklar bebeklikten itibaren anne ve babayı taklit etmeye çalışırlar. Biz bebekleri namaz kılmaya zorlamayız. Ama onlar anne-babalarının namaz kıldığını görerek bebeklikten beri onları taklit etmeye çalışırlar. Bu yönüyle namazı evlerimizde görünür hale getirmemiz gerekir. Böylelikle namaz, çocukların hayatının bir parçası olur.
Peygamber Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-'in bir hadis-i şeriflerinde, "çocuğunuz 7 yaşına geldiğinde namazı emredin" buyuruyor. Buradan anlıyoruz ki 7 yaşına gelen bir çocuğun, namaz kılacak bilgi ve beceri düzeyine sahip olması gerekir. Ancak 7 ile 10 yaşı arasında namazı sevdirerek, tatlı ifadelerle teşvik ederek, özendirerek kıldırmamızı Hz. Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem- ifade ediyor.
10 yaşından sonra artık çocuk namaz kılmalıdır. Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- "çocuğunuz 10 yaşına geldiğinde namaz kılmıyorsa eğer onu dövün" diye buyuruyor. "Namaz kılmasını temin edin, sağlayın" buyuruyor. Çocuk 10 yaşına gelip de namazı kılmamakta ısrarla itiraz ederse "namazı onlara kıldırınız" buyuruyor. Burada cezai müeyyideler uygulanabilir, tutup çocuğun ağzını, burnunu kıracak halin yok! Zira çocuk daha namaza mükellef değil henüz.
Namaz bizim için çok önemli. Yeryüzündeki varlık sebebimiz. Doğumumuzdan ölümümüze kadar devam eden bir süreç. Doğan çocuğumuzun kulağına ilk kez ezan ve kamet okuyoruz. Dolayısıyla namaz bizim için hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası.
Çocuğun namazla haşır neşir olması gerekiyor. İnsan çocukken namazın zevkini ve tadını almalı. Bu noktada bazen yer yer anneler-babalar sert yüzlerini de göstermelidirler. Çocukları namaz kılmadıklarında onları ikaz etmek için ses tonlarını yükseltmelidirler.
Allah Kur'ân-ı Kerim'de "Çoluğuna çocuğuna namazı emret" buyuruyor. Bir babanın hanımına "Kalk namazını kıl hanım" demesi Allah'ın ona emri. Allah bize çoluğuna çocuğuna namazı emret diyor.
Çocuğumuzun zihinsel ve bedensel gelişimi için verdiğimiz gayretten çok daha önemlisi onun ahiret gelişimidir. Onun kulluk gelişimidir. Allah'a kul olmanın tadına ermesidir. Bu yüzden aman ha "O daha küçük, o daha uykusunu alacak..." türünden şeylerle çocuklarımızı namazdan uzak tutmayalım.
Namazı hayatımızın merkezine alarak her şeyimizi namaza göre ayarlamamız gerekiyor. Bizim meşguliyetimiz namaz. "Müslüman olmak" demek, "namaz kılmak" demek. Dolayısıyla çocuğun daha küçük yaşlarda namazı hayatın merkezine alması gerekiyor. Bunu yapacak olan da anne ve babadır. Bu sorumluluk onlarındır.