Çocuklara Hayvan Sevgisi Nasıl Aşılanır?

Geleceğimizin yetişkinleri olacak çocuklara hayvan sevgisini nasıl aşılayabiliriz? Çocuklara hayvan sevgisi aşılamanın 5 yolu ve hayvan sevgisinin çocuğun kişisel gelişimine katkıları.

Çocukların duygusal ve sosyal gelişiminde önemli rol oynayan hayvan sevgisinin küçük yaşlardan itibaren aşılanması gerekiyor. Çocuğun çıkar gözetmeden bir hayvanla sevgi bağı oluşturması ve sorumluluk alması onu hayata hazırlayarak anne babalara da önemli kolaylıklar sağlıyor.

ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİ NASIL KAZANDIRILIR?

Çocuklara hayvan sevgisi aşılamanın 5 yolu:

  1. Hayvanlardan siz korkuyorsanız, bunu çocuğunuza yansıtmayın. Olumsuz hisleriniz çocuğunuzu da etkileyecek.
  2. Çocuğunuzun bir hayvan tarafından tırmıklandığını varsayalım, böyle bir durumda aşırı bir tepki vermekten kaçının. Vereceğiniz aşırı bir tepki onlarda kalıcı korkular oluşmasına neden olacak.
  3. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren hayvanları tanıtan türde kitaplar okuyun, gelişimlerine uygun belgeseller ve hayvanları anlatan çizgi filmler seyredin. Çocuklarınızı veterinerlere veya hayvan barınaklarına götürün. Hayvanlar hakkında bilgileri arttıkça, daha fazla ilgi duyacak ve merak edecekler.
  4. Çocuklar meraklı yapıya sahip oldukları için sokakta gördükleri hayvanları sevmek konusunda istek gösterirler. Çocukların hayvanları sevmelerine izin verin ve onlara nasıl sevmeleri gerektiğini öğretin.
  5. Kedi, kuş veya su kaplumbağası gibi bir evcil hayvanı sahiplenmeyi deneyin. Çocuğunuzla birlikte evcil bir hayvan ile ilgilenmek, onların hayvanlara olan sevgilerini artıracak. Diğer hayvanlara karşı daha olumlu bir bakış açısı geliştirmeleri daha kolay olacak.

HAYVAN SEVGİSİNİN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE KATKILARI

Yapılan araştırmalara göre hayvan sevgisi çocuğun kişisel gelişimine birçok katkı sağlıyor.

Hayvanlarla Büyüyen Çocuklar Dışa Dönük Oluyor

Bilimsel çalışmalarda evcil hayvan besleyen kişilerin evcil hayvan beslemeyenlere oranla psikolojik durumlarının daha iyi olduğu, fiziksel olarak daha sağlıklı ve fit oldukları, olumsuz duygularla daha kolay baş ettikleri, disiplinli ve dışa dönük olup kendilerini daha az yalnız hissettikleri tespit edildi.

Çocuğun Kendine Saygısı ve Özgüveni Artıyor

Evcil hayvanı olan çocuklar, olmayanlara oranla daha fazla kendi benliğine saygı gösterir. Evde evcil hayvanın bakımı ile ilgili görev paylaşımlarına çocuğun katılması, bu katılımın kabul edilmesi ve ödüllendirilmesi önemlidir. Çocuklara hayvan bakımı konusunda yaşına uygun görevler yüklenmesi ve bu görevleri çocuğun başarı ile tamamlamasına izin verilmesi, çocuğun kendini daha yetkin hissetmesine yardımcı olarak onların özsaygı ve özgüven gelişimine katkı sağlar.

Çocuk Kendi Kararlarını kendi Verebilmeyi Başarır

Evcil hayvanı olan çocukların sosyal ve duygusal gelişiminde bir diğer önemli nokta, özerkliğin gelişimidir. Hayvan beslemek, çocuğun kendi kararlarını kendi verebilen bir birey olma becerisini arttırır. Özellikle çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde evcil hayvanı olan çocukların yaş itibariyle hayvanın bakımı ile ilgili konularda daha fazla sorumluluk alması, onların özerklik kazanımını destekler.

Sosyal Becerileri Olumlu Gelişme Gösterir

Evcil hayvan beslemek, çocukların sosyal becerilerinde de olumlu gelişme gösterir. Evde köpekle büyüyen çocukların, daha fazla sosyal yetkinliğe sahip davranışlar gösterdikleri ve yetişkinliklerinde de bunu korudukları görülür. Sosyal yetkinlik, çocukların sosyal gruplara girmesini kolaylaştırır, böylece sosyal desteğin daha fazla hissedilmesine olanak sağlayarak stres azaltıcı bir etki yapar. Dolayısıyla, ruhsal sağlığına olumlu bir katkısı bulunur.

Empati Kurmayı Sağlıyor

Sosyal zeka gelişiminin temelini oluşturan empati, çocukların evcil hayvan beslemesi ile geliştirilebilen bir beceridir. Hayvanla empati kurma ve onun ihtiyaçlarını anlama becerisi, aynı zamanda insanlarla empati kurma yeteneğini de geliştirir. Evcil hayvanı ile doğru bir bağ kuran çocuğun empati yeteneği daha fazla gelişir ve bu çocuklar yardımsever davranışları daha fazla gösterir. Çocuklarda empati gelişimi ne çeşit bir evcil hayvan beslendiğine göre de değişebilir.

Aile İlişkileri de Güçleniyor

Evde evcil bir hayvan olması, ailenin birlikte geçirdiği zamanın süresini de artırmakta ve dolayısıyla ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişiminin, aile birliğinin güçlenmesini sağlar. Hayvanlar, kardeşlerin de birbirleriyle olan ilişkilerini olumlu yönde etkiler. Çocuklara ortak bir ilgi alanı oluşturur, işbirliği ve paylaşım davranışlarını sergilemesine zemin hazırlar. Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, evcil hayvanın refahı ve bakımından ilk olarak kendilerinin sorumlu olduğunu unutmamak ve çocuklarına örnek bir rol model olarak hayvan sevgisini aşılamaya özen gösterir. (Memorial)

İslam ve İhsan

PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYVAN SEVGİSİ

Peygamber Efendimizin Hayvan Sevgisi

HAYVANLARA MERHAMET ETMENİN FAZİLETİ

Hayvanlara Merhamet Etmenin Fazileti

PEYGAMBERİMİZİN HAYVANLARA MERHAMETLE İLGİLİ SÖZLERİ

Peygamberimizin Hayvanlara Merhametle İlgili Sözleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.