Çocuklarda Ateş Neden Olur ve Nasıl Düşer?

Çocuklarda ateş neden olur? Çocuklarda ateş nasıl düşer? Çocuklarda ateşin sebepleri ve çocuklarda ateşi düşürme yöntemleri...

Sağlıklı bireylerde çevre ısısı ne olursa olsun, vücut ısısı 36,5-37 derece arasında sabit tutulur. Sabah erken saatlerde vücut ısısı en düşük, 16.00-18.00 civarında en yüksek düzeydedir. Vücut ısısının günlük oynamaların üzerine çıkması ateş olarak tanımlanır.

ÇOCUKLARDA ATEŞ DERECELERİ

0-4 yaş arası çocuklarda ısı makattan koyulan dereceyle ölçülür. Derece civalı bölümün sonuna kadar anüse sokulur. 1-3 dakika beklenir. 36,4-37,6 derece arası normal değerlerdir. Daha büyük çocuklarda koltuk altından ölçüm yapılır. Makattan alınan ısıya kıyasla koltuk altı ısısı 1 derece düşüktür. Ateş, koltuk altı ısısının 37, makattan alınan ısının 37,6 derecenin üzerinde olmasıdır.

  • 38-38,4 derece arası hafif ateş,
  • 38,5-39 derece arası orta ateş,
  • 39-40 derece arası yüksek ateş,
  • 41 derece ve üzerinde çok yüksek ateşten söz edilir.

ÇOCUKLARDA ATEŞ NEDEN OLUR?

Ateşe, mikrobiyal ürünler, toksinler, mikropların kendisi, enfeksiyonlar, doku hasarı, iltihâbî olaylar, bazı ilaçlar vs. neden olabilir. Ateş kişinin oksijen tüketimini, karbondioksit oluşumunu, kalp debisini artırır. 1 derece yükselen ateş nabzı dakikada 10 vuru hızlandırır. Ateş, kalp-akciğer hastalığı olanlarda yetmezlik belirtilerini ağırlaştırır. 6 ay, 5 yaş arası çocuklarda havâle riskini artırır. Yapılan deneylerde ateş yükseldikçe kişinin savunma işlevlerinde artış gözlenmiştir.

Orta kulak ve bademcik iltihabı, zatürre gibi enfeksiyon hastalıklarında, ateş sık görülen bir belirtidir. Kolay tanınıp uygun tedaviye cevap verirler. 3 aydan küçük süt çocuklarında ateş, ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Dikkatli bir yaklaşımla menenjit, idrar yolu, iskelet enfeksiyonlarının araştırılması gerekir. 3 ay-2 yaş arası çocuklarda ateş en sık orta kulak iltihabı, zatürre, menenjit, idrar yolu enfeksiyonu, iskelet enfeksiyonunda görülür.

Bazı ilaçlara bağlı görülen ateş de vardır. İlaç kesildikten 72 saat sonra normale iner. Ateşin öncelikle doğru ölçülmesi önemlidir. Elle yapılan ölçümler güvenilir değildir. Mutlaka derece kullanılmalı, küçük çocuklarda makat ölçümü tercih edilmelidir. Ateş düşürücülerin kullanımı özellikle nörolojik, kalp-akciğer hastalığı olan ya da havale geçiren yüksek riskli hastalarda önemlidir. Doktor tavsiyesi olmadan bilinçsiz bir şekilde ateş düşürücüler kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaçlar karaciğer ve böbreğe toksik etkide bulunabilir, sindirim sisteminde kanamalara sebep olabilir. Aspirin ilk seçenek olarak tercih edilmemelidir. Yüksek ateşli çocuğun hekime götürülmesi, zamanında teşhis ve tedavi yönünden en uygun davranıştır.

ÇOCUKLARDA ATEŞİ DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ

Ateşli çocuğun,

  • Bol bol sulu gıdalar alması
  • İstirahat etmesi
  • Üzerini kalın giymemesi
  • Odasının temiz ve havalandırılmış olması gerekir.
  • Çocuğun huzursuzluğunu artıracak olan vantilatör, yelpaze gibi yöntemler bilinçsizce uygulanmamalıdır.

Kaynak: Betül Nefise İnal, Şebnem Dergisi, Sayı: 7

İslam ve İhsan

ÇOCUKLARDA GRİP BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Çocuklarda Grip Belirtileri ve Tedavisi

NEDEN HASTA OLURUZ?

Neden Hasta Oluruz?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.