Çocukları Cinsel İstismardan Korumak İçin Neler Yapılmalı?

ÇOCUĞUMUZ

Çocuklara yönelik son zamanlarda artan korkunç taciz ve istismar vakaları nedeniyle aileler korku içinde yaşıyor. Peki anne-babalar çocuklarını cinsel tacizden, istismardan korumak için ne yapmalı, çocuğa neler öğretmeli?

Cinsellik içeren her türlü söz, fiil ve materyallerle bir çocuğa yakınlık kurmaya çalışmak çocuklara yönelik cinsel tacizdir. Fiziksel taciz ise cinsel içerik taşıyan dokunmalar dahil, tecavüzle bitebilecek şekilde saldırganlıktır. Çocuğunuzun başına gelebilecek herhangi bir istismarı sizinle paylaşabilmesi ve bu konuda önlem alabilmesi için ona bazı temel meseleleri çocuk dilinden anlatmanız gerekiyor.

ÇOCUKLARA TACİZ VE TECAVÜZ HANGİ ÇEVRELERDEN GELİYOR?

Çoğunlukla çocuğun tanıdığı ve belirli bir seviyede güvendiği büyüklerden geliyor.

ÇOCUKLARA NE, NASIL ÖĞRETİLMELİ?

Çocuklara herhangi birisi onlara istemedikleri şekilde dokunduğunda veya onların kendilerine/başkalarına dokunması istenildiğinde “hayır” demeyi öğretmeliyiz.

Konuşmaya başladıkları yaşlarda çocuklara tüm vücut parçalarının adı öğretilirken, göz, kulak, burun gibi “özel bölgeleri”nin de adları öğretilmeli. Bu bölgelerin anatomik olarak düzgün isimlerinin öğretilmesi ve “takma” veya “oyun” isimler kullanılmaması çocuğun bir sorun yaşadığında yardım istediği yetişkinlerle doğru anlaşabilmesi için önemli. Takma isimlerle konuşan bir çocuğun neden bahsettiği öğretmen veya polis gibi onu yeterince tanımayan yetişkinlerce anlaşılmayabilir.

Herkesin olduğu gibi onların da bazı “özel” vücut bölgeleri olduğu, bu bölgelerin adlarının ne olduğu, buralara kimlerin ne şartlarla nasıl dokunabileceği anlatılmalı ve bu sınırları korumaları için yüreklendirilmeliler.

ÇOCUKLARDA CİNSEL İSTİSMAR BELİRTİLERİ

Çocuklarda cinsel istismar nasıl anlaşılır? Çocuklarda tacizin belirtileri...

Çocuğun normalinin dışında içe kapanıklık veya huysuzluk

Geceleri uyku sorunları, kabuslar

Yaşının gerisinde bazı davranışlara dönüş (tuvalet eğitimli bir çocuğun yatak ıslatması gibi)

Öfke patlamaları

Bazı mekan veya kişilerden ani korku/çekinme

Yemede değişim (azaltma veya çoğaltma)

Cinsel organlar hakkında yaşının ötesinde ani bilgi veya tanım artışı (yeni argo kelimeler gibi)

Oyuncakları ile oynarken yaşının ötesinde bilgide cinsel hareketler ile oynaması

Kendine zarar verme davranışları (kesme, saç yolma, v.b.)

Evden/okuldan kaçma

Genital bölge, anus veya ağız çevresinde ağrı, renk değişimi (çürüme gibi) veya kanama

Tuvalet yaparken ağrı (birden çok defa)

Tuvalet eğitimi ile alakasız alta kaçırma

“Çocuğunuzun yanlış giden bir şeyler var” hissi oluşması için bu önlemleri almalısınız. İnsanlara güvenmediğiniz bir dünyaya sürüklensek de çocuklarımızın bu konuda ses çıkarmasını ve bize durumu haberdar etmesini önemsemeliyiz. Çocuğunuz istismara uğrar ve bu konuda desteğe ihtiyaç duyarsanız; 183 Alo Kadın Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.