
Çocukların Çok Sevilmesinin Hikmeti
Çocuklar neden çok sevilir? Çocukların çok sevilmesinin hikmeti...
Kalbin ilâhî muhabbet tecellîlerine mazhar olmasında beşerî muhabbet temrinleriyle seviye katetmesinin mühim bir rolü vardır. İşte bu istikâmette atılacak en büyük adımlardan biri de nikâh gölgesinde kemâle eren, meşrû bir muhabbettir. Zira karşı cinse olan muhabbet, fıtrîdir. Nitekim Havvâ Vâlidemiz, Hazret-i Âdem’in kaburga kemiğinden halkolunmuş ve bu vesîle ile aralarında kalbî bir akım hâsıl olmuştur.
ÇOCUKLARIN ÇOK SEVİLMESİNİN HİKMETİ
Eşler arasındaki yakınlık, meşrû bir şekilde icrâ edildiğinde ve Rabbin de takdîr ve murâd etmesi hâlinde, bu yakınlığın en büyük meyvesi, evlât sahibi olmaktır. Kalbin ilâhî muhabbet yolundaki diğer bir beşerî temrini de “evlât” iledir.
Bir anne-babanın evlâdına olan düşkünlüğü, kendi anne-babasına olan düşkünlüğü ile kıyaslanamayacak kadar büyüktür. Zira Hazret-i Âdem -aleyhisselâm- ile Hazret-i Havvâ vâlidemizin ana-babası olmadığından, muhabbetteki akış, yukarıdan aşağıya, yani ana-babadan evlât ve torunlara doğrudur. Çocukların çok sevilmesinin bir hikmeti de budur.
Bu şiddetli sevgi, sırf dünyevî, yani nefsânî olarak devam ederse, Kur’ân-ı Kerîm’de mal ve evlât gibi nîmetler hakkında buyrulan “fitne” vasfını alır.
Âyet-i kerîmede buyrulur:
“Biliniz ki, mallarınız ve evlâtlarınız, birer fitnedir (imtihan konusudur). Büyük mükâfat ise, (âhirette) Allah nezdindedir.” (el-Enfâl, 28)
Zira gâfilâne yetiştirilen evlâtlar, âile için ağır bir vebâldir. Şüphesiz ki israf haramdır. İsrafın en kötüsü ise insan israfıdır. Bu yüzden evlâtlarımızı mânevî duygularla mücehhez olarak yetiştirme hususunda âzamî hassâsiyet göstermek, en büyük kulluk vazifelerimizdendir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, 12 Saadet Damlaları, Erkam Yayınları
YORUMLAR