Çocukların Yuttuğu Cisimler Şaşkına Çevirdi

ÇOCUĞUMUZ

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yabancı cisim yutan çocukların nefes ve borusu ile midelerinden çıkarılan objeler görenleri şaşkına çevirdi.

Nefes ve yemek borusuna yabancı cisim kaçtığı için MEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'na getirilen çocuklara, açık veya kapalı operasyonla müdahale ettiklerini söyledi.

Çocukların yemek ve nefes borularından çıkan bozuk para, vida, toplu iğne, saat pili, kalem kapağı, temizlik eldiveni, çakıl taşı, düdük ve gibi ilginç objeler, doktorları bile şaşırtıyor.

"EN ÇOK TEDİRGİN EDEN OBJE PİL"

Yabancı cisim yutan çocuklarda karşılaştıkları ve kendilerini en çok tedirgin eden objenin pil olduğunu kaydeden uzmanlar, kendilerini en çok tedirgin eden ve son dönemde sık gördükleri oyuncaklarda da kullanılan saat pilleri olduğunu söyledi.

Özellikle pil, yemek borusunda kaldığında saatler içinde ciddi yanıklara sebebiyet verebiliyor, mideye indiğinde etkileri o kadar olmasa da bu tür reaksiyonlar görülebiliyor. Pilli oyuncakları kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çocuğu yalnız bırakmamak gerekiyor. Çok güçlü mıknatıslar var, bunları sayıca fazla ya da metal cisimle yuttuklarında bunlar da birbiriyle yapışıp ciddi hasarlara yol açabiliyor. Bu yaş grubu çocuğunuz varsa kendinden biraz daha büyük, olgunluğa erişmemiş çocuklarla ya da kardeşleriyle yalnız bırakmamanız gerekiyor. Bazen büyük çocuklar, çocuğun eline yabancı cisim verebiliyor. Piller kimyasal mekanizmayla mukozayı yakıyor, özellikle yemek borusu çok duyarlı pillere, hele ki yeni takılmış bir pilse saatler içinde şahit olduğum bir kaç vaka var, yemek borusunu kömür haline getirebiliyor. Söz konusu cisimlerin yutulması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Naycı, gazetecilere, yabancı cisim yutan çocuklara boğulma tehlikesi nedeniyle hemen müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.

ERKEN MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Cisimlerin kısa sürede çıkarılmasının hayati önem taşıdığına dikkati çeken Naycı, özellikle yemek veya nefes borusunu tahrip eden delici cisimler travmatik sonuçlar doğurabildiğine vurgu yaptı.

Genellikle ailelerin, elinde bir şey tutan çocuklarının aniden öksürüp, morarması üzerine kendilerine başvurduğunu anlatan Naycı, konuşmasına şöyle devam etti.

"Bazı tetkiklerden sonra kısa sürede bu cismi çıkarıyoruz. İlginç vakalar da geliyor. Bir çocuk düdük yutmuştu. Hava geçişine kısmen izin verdiği için nefes alışverişinde düdük sesi çıkarıyordu. Yine bir hastamızın annesi, çocuğunun 1 lira yuttuğunu söyledi ancak boğazından 2 tane 50 kuruş çıktı. Genelde küçük çocukların nefes borusu ve yemek borusuna yabancı cisim kaçırıyor. Onları gözetlemek, yutabilecekleri cisimlerden uzak tutmak sağlıkları için çok önemli." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA