Çoraplar Üzerine Mesh Etmek ile İlgili Hadis
Çorap üzerine mesh edilir mi? Abdest alırken çoraplar üzerine mesh etmek ile ilgili hadis…
Muğire Bin Şu’be radıyallahu anh’dan rivâyet edilmiştir:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem abdest aldı, çorapları ve nalınları üzerine mesh etti. (Tirmizî, Ebvâb’ut-Tahâret, b. 74, n. 99, c. 1, s. 167; İbn-i Mâce Kitâb’ut-Tahâret, b. 88, n. 559, c. 1, s. 185)
Ebû Dâvud dedi ki: Abdurrahman bin Mehdi, bu hadis-i rivâyet etmezdi. Muğire bin Şu’be’den maruf olan hadis şudur. Gerçekten Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem mestleri üzerine mesh etti.
Ebû Dâvud dedi ki: Şu hadis yukarıda geçtiği gibi Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin çorapları üzerine mesh ettiği Ebû Musâ’l Eşari’den rivâyet olundu. Ama hadis muttasıl olmadığı gibi kavî de değildir.
Ebû Dâvud dedi ki: Ali bin Ebû Tâlib, İbn-i Mes’ûd, Berâ bin Azib Enes bin Mâlik, Ebû İmame Sehl bin Sa’d, Âmr bin Urys, çoraplar üzerine mesh ettiler. Ömer bin Hattab’tan ve İbn-i Abbas’tan da çoraplar üzerine mesh ettikleri rivâyet olundu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 61/159)
Hadisin Açıklaması
Çoraplar üzerine mesh edilebilmesi için çorabın kalın, içine hemen su çekmeyecek şekilde sık, üç mil (6 kilometre) yürünebilecek kadar sağlam olması lâzımdır. Eğer bu şartlar bulunursa üzerine mesh caiz olur. Değilse caiz olmaz. Nalınlar üzerine meshe gelince Rasûlullah Efendimizin ayağında çorap varken nalın giyinmişti. Çorapını mesh ederken onunla birlikte nalına da mesh etmişti. Yoksa sadece nalına mesh etti manasına değildir.
Ahmed bin Hanbel hazretleri de çorap üzerine mesh edilebileceğini söylemektedir. Mâlik ve Şâfiî hazretlerine göre caiz değildir. Şâfiî hazretleri diyor ki, eğer deri ile kaplanmış olursa caizdir. Kalın olub içine su almamak şartıyla İmam Muhammed ve İmam Ebû Yusuf’a göre de çoraba mesh edilebilir. (Avnu’l-Mabud c. 1, s. 61)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları