Çörek Otu Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
Uzmanlar, çörek otu ve yağı hakkında toplumda kabul edilmiş bazı doğruların yanlış olduğunu söyledi.
Çörek otu, düğün çiçeğigiller familyasından, çiçekleri açık mavi, tohumları siyah renkli olan, tek yıllık otsu bitkidir. Bu bitkinin çörek, ekmek, pide gibi yiyeceklerin üzerine ekilen, nazara karşı üstte taşınan veya tütsülere karıştırılan, susam iriliğinde siyah tohumudur.
Ebu Hüreyre -radıyallahu anh- anlatıyor:
Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:
“Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın.” (Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89; Tirmizî, Tıbb 5.)
Hadisten de anlaşılacağı üzere birçok hastalığa şifa olan çörek otu; mevsim geçişlerinde, alerjik durumlarda, kolesterol ve şeker hastalıklarında, bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında, hemen hemen her durum için tâvsiye ediliyor. Çörek otunun faydaları bunlarla da sınırlı değil. Bilhassa saç ve cilt bakımı içinde destekleyicidir.
Çörek otu ve yağı; salata, yoğurt, bal gibi besinlerle karıştırılarak tüketilebilir. Halk arasında çörek otu yağı hakkında doğru bilinen yanlışlar var.
ÇÖREK OTU YAĞI HAKKINDA DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR!
Uzmanlar, çörek otu yağında doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıralıyor:
- Tat: Çörek otu tohumunun tadı hafiftir. Tadının acı olması bu yağın kaliteli olduğu anlamına gelmez. Yağın verimliliği artması için sıkım sırasında ısıl işlem tatbik edilir. Buda rengin koyulaşmasına, tadın acılaşmasına sebep olur. Bunu analizlerde peroksit miktarına bakılarak da anlamak mümkündür. Oysa soğuk pres yöntemi ile elde edilen çörek otu yağında acılık ve boğazı yakma oranı hafiftir.
Ayrıca oksijenle temas etmiş, depolama koşulları uygun olmayan çörekotu yağlarında asitlik miktarı ve peroksit miktarı artar. Bu da acı tatta ve yağın renginde artmalara sebep olur.
- Renk: Yağın rengi orjinalinde soğuk sıkımda açıktır.
- Koku: Karakteristik çörek otu kokusu
- Peroksit: Soğuk preslenmiş ve naturel yağlarda max 15 meq O2\kg olması gerekir. Yağlarda peroksit miktarı oksidasyon derecesi hakkında bilgi verir. Lipid oksidasyonunun (bozunma) ilk aşamasıdır, istenmeyen tat ve koku oluşumu, yağda çözünen bazı vitaminlerin kaybına sebebiyet verir. Serbest radikallerin artmasına sebebiyet verebilir.
- Asitlik: Asitlik derecesi yüzde 1-10 arasında değişir. Sıhhatinizi desteklemek için kaliteli ve soğuk sıkım çörek otu yağını tercih edin. Bunun için ya yağınızın peroksit miktarını ölçtürün ya da güvenilir, standartlara uygun üretim yapan firmayı tercih edin.
YORUMLAR
Dördüncü madde de ne yaziyor yav anlayan beri gelsin