Cuma Günü Guslü Terk Etme Ruhsatı ile İlgili Hadisler
Cuma günü gusül abdestini terk etme ruhsatı ile ilgili hadisler…
Aişe radıyallahu anha’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:
İnsanlar işlerini kendileri yapıyorlardı. O kılıkları ile Cumaya gidiyorlardı. Onlara “yıkanmış olsanız” buyruldu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 130/352; Buharî, Kitâb’ul-Cumâ, b. 15, s. 217, c. 1; Müslim, Kitâb’ul-Cumâ b. 21, n. 847, s. 581, c. 2)
*
İkrime radıyallahu anhdan:
Iraklılardan bir cemaat İbn-i Abbas’a gelerek:
– Ey Abbas’ın oğlu, cuma günü yıkanmak vacib mi, dediler. İbn-i Abbas:
– Hayır vacib değil, ama yıkanmak daha temiz ve yıkanan daha hayırlı bir şey yapmış olur, yapmayanın yapması vacib değil, cevabını verdi. Ve (Cuma için) guslün nasıl başladığını size anlatayım, insanlar yünlü giyiniyor, yükleri sırtlarında taşıyor se çalışıyorlardı. Mescidleri dar, tavanı engin ve hurma dalındandı. Sıcak bir gün yünlüler içinde nas terlemiş iğrenç kokular saçılıyordu. O, kokularla birbirlerini rahatsız ediyorlardı. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem o gün, yanlarına çıkınca kokuyu duydu.
“Ey insanlar cuma günleri yıkanın, sizden biriniz koku ve yağdan ne bulursa en iyisini sürünsün” buyurdu. İbn-i Abbas: Allah sonra onlara hayırlısıyla verdi, yünden başkasını giyindiler. Sırtlarında iş yapmaktan kurtuldular. Camilerini genişlettiler de birbirlerini rahatsızlığa sebep olan terden bir kısmı gitti, dedi. (Ebû Dâvûd, Taharet, 130/353)
Hadisin Açıklaması
Peygamber Efendimiz’in sallallahu aleyhi ve sellem Mescid-i ilk günlerde kerpiçten yapılmış, tavanı engin ve hurma dalındandı. Ashab-ı kirâm ziraatle ticaretle uğraşırlardı. Medine çok sıcak olduğu için çok ter döküyorlardı.
Cuma Namazına gelenler işten çıkıp öylece geldikleri için mescidin içi ter kokusu ile dolardı. Rasûl-i Ekrem Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bundan böyle Cuma günlerinde yıkanmalarını emretti.
*
Semure radıyallahu anhdan:
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem “Bir kimse Cuma günü abdest alırsa, ne iyi, ne güzel eğer boy abdesti alırsa daha faziletlidir,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 130/354; Tirmizî, Kitâb’us-Salât, b. 357, n. 497, s. 369, c. 2; Neseî, Kitâb’ul-Cumâ, n. 1381)
Hadisin Açıklaması
Cuma günü gusletmekte büyük sevab var. Amma gusul etmeye imkân bulamayanlar, abdest alır, Cumaya abdestle giderler.
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları