'cuma Günü Tatil Olsun' Eylemi

Lübnanlı alimler, meclis önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Cuma gününün tatil olması talebini yineledi.

Lübnanlı alimler, düzenledikleri basın açıklamasıyla Cuma gününün tatil olması taleplerini tekrarladı.

Başkent Beyrut'taki Riyad es-Sulh Meydanı'nda toplanan Lübnan Müslüman Alimler Birliği üyeleri, burada yaptığı açıklamayla cuma gününün tatil olması taleplerini yeniden dile getirdi. Lübnanlı alimler ülkedeki yasalara göre, bunun hakları olduğunu vurguladı.

Lübnan meclisindeki oturumla eş zamanlı gerçekleştirilen basın açıklamasına, alimlerin yanı sıra cuma gününün tatil olmasını isteyen milletvekilleri, akademisyenler ve vatandaşlar da katıldı.

CUMA GÜNÜ TAM GÜN TATİL OLMALI

Lübnan Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyh Ebubekir Zehebi, basın açıklaması yapmaktaki amaçlarının bugün mecliste toplanan milletvekillerine seslerini duyurmak olduğunu söyledi.

Zehebi, "Biz Lübnan’da hem Müslümanların hem de Hristiyanların haklarını eşit olarak koruduğumuz için yıllardır beraber yaşayabiliyoruz. Ancak geçen ay kabul edilen, cumanın yarım gün tatilini kaldırıp tam gün çalışma günü yapan kanun, Müslümanların en doğal hakkını elinden almıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Cuma gününün tatil olmasında ısrarcı olacaklarını belirten Zehebi, "Darul Fetva kurumu ve Müslüman Alimler Birliği olarak cumartesi gününü tatil yapan kanunu reddediyor ve biran önce cuma gününün tatil olmasını istiyoruz." diye konuştu.

Milletvekili Halid Dahir de Müslümanlar ve Hristiyanların çok uzun yıllardır Lübnan’da beraber yaşadığına değinerek, "Osmanlı Devleti zamanında cuma günü tatildi ve bu durum birçok Arap ve İslam ülkesinde halen devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Lübnan’ı işgal eden Fransızların, pazar gününü resmi tatil yaptıklarını hatırlatan Dahir, sözlerine şöyle devam etti:

"O günden bu yana Lübnan’da yaşayan Müslümanlar cuma gününün de tatil olması için mücadele ediyor. Lübnan anayasasına göre Hristiyan ve Müslüman vatandaşlar eşittir. Hristiyanların kutsal günü pazar nasıl tatil ise Müslümanların kutsal günü cuma da tatil olmalıdır. Lübnan’da yaşayan tüm Müslümanlar cuma gününün tatil olması konusunda hem fikirdirler."

"CUMA GÜNÜ TATİL OLSUN" TARTIŞMASI

Lübnan Müslüman Alimler Birliği son olarak 16 Ağustos'ta düzenlediği basın açıklamasında, cuma gününün tam gün tatil olmasını istediklerini ve bu konuda geri adım atmayacaklarını belirtmişti.

Meclisin geçen ay yaptığı kanun değişikliği, cuma günü tam gün çalışmayı, cumartesi ve pazar günü tam gün izin yapmayı kapsıyor. Yeni yasayla ayrıca, çalışma saatleri başlangıç sabah 08.00 bitiş ise öğleden sonra 14.00 iken 15.30 olarak değiştirilmişti.

Lübnan'da Hristiyanlar ile Müslümanlar arasında hangi günün tatil olacağı tartışması, bağımsızlığın elde edildiği 1945 yılından bu yana devam ediyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.