Cünüp Soğuktan Korktuğunda Teyemmüm Edebilir mi?
Şiddetli soğuk günlerde cünüplükten arınmak için teyemmüm alınabilir mi? Soğuk havalarda teyemmüm yapmak ile ilgili hadisler…
Âmr bin As radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:
Zatisselâsil harbinde, soğuk bir gecede hamamcı oldum, yıkanırsam helak olurum, korkusundan teyemmüm edip maiyetimdekilere sabah namazını kıldırdımı. Durumu Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e anlattılar. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Ey Amr, cünübken yanındakilere namaz mı kıldırdın?” buyurdu. Ben de, su ile gusletmeme mani olan sebebi haber verdim ve ben Allah Teâlâ’nın (nefislerinizi öldürmeyin, şüphesiz Allah size merhamet edicidir) ayetini işittim, deyince Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem güldü, hiç bir şey söylemedi.
Ebû Dâvud dedi ki: Abdurrahman bin Cübeyr Mısırlı’dır. Harice bin Huzafe’nin azatlısıdır. Cübeyr bin Nüfeyr’in oğlu değildir. (Ebû Dâvûd, Taharet, 126/334)
Hadisin Açıklaması
Zatüsselâsil: Vâdi-i Kurâ’nın gerisinde bir pınarın adıdır. Buraya İslâm ordusu savaşa gittiğinden Zatüsselâsil adı verildi.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sükûtu ve ona gülerek takviye etmesi kabul manasınadır. Takrîrî Sünnettir. Eğer cünüb yıkandığı takdirde telef olmaktan korkarsa, teyemmümle yetinebilir. Ebû Hanife, Mâlik ve Şâfiî’nin görüşü böyledir. (Bezl-ül-Mechüd)
*
Âmr bin As’ın azatlısı Ebû Kays radıyallahu anh’dan:
Amr bin As, bir bölüğün başında idi deyip, evvelki gibi hadis-i anlattı ve kasıklarını yıkayıp namaz abdesti gibi abdest alarak, adamlarına namazı kıldırdı, dedi. Ve onun gibi anlattı. Fakat teyemmümü söylemedi.
Ebû Dâvud dedi ki:
Şu kıssa Evzâî ve Hasan bin Atiyye’den rivâyet edildi de, orada “teyemmüm etti,” dedi. (Ebû Dâvûd, Taharet, 126/335)
Hadisin Açıklaması
Mağban: Koltuk altı ve bacak arası gibi kısımlar demektir.
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları