Dedikoduyu Tek Soruda Bitirin!
Görünüşe göre dedikodu her yerde ve insanları bu kötü alışkanlıktan vazgeçiremiyoruz. Ancak psikologlar bu kötü davranışı durduracak basit soruyu açıkladılar. Ne zaman biri sizi başkaları hakkında olumsuz bir konuşmaya çekmeye çalışırsa, ona şunu sorun...
“Kocasının nasıl olduğunu tahmin edebiliyor musun?” “Dün ne kadar berbat görünüyordu değil mi?” “Alanında o kadar da uzman değil.” “Çocukları çok kaba.” vs. Hepimiz buna benzer tabirler veya cümleler duymuşuzdur ve maalesef hepimiz birilerinin arkasından konuşmuşuzdur. İnsanlar dedikodu yapmayı ve yaymayı severler. Yapılan araştırmalar, muhabbetlerimizin %80’ini diğer insanlar hakkındaki özel detayların oluşturduğunu ortaya koyuyor.
NASIL DURDURABİLİRİZ? TEK SORUDA DEDİKODUYU DURDURUN!
Görünüşe göre dedikodu her yerde ve insanları bu kötü alışkanlıktan vazgeçiremiyoruz. Ancak psikologlar bu kötü davranışı durduracak basit soruyu açıkladılar. Ne zaman biri sizi başkaları hakkında olumsuz bir konuşmaya çekmeye çalışırsa, ona şunu sorun:
Bana Bunu Neden Söylüyorsun?
Çok basit bir soru değil mi? Ama oldukça etkili.
- İlk olarak bu soru dedikoducunun motivasyonunu düşürür.
- İkinci olarak ise dedikoducunun sizin bu konuşmayla ilgilenmediğinizi anlamasını sağlar.
Dedikodu zararsız bir davranış değildir. Kelimelerin gücünü küçümsemeyin. Söylenti veya yalanları yaymanın yıkıcı sonuçları olabilir. Dedikodu yaptığınızda üçüncü bir kişiyi doğrudan ya da dolaylı olarak incittiğinizi unutmayın. Bu yüzden bir sonraki sefere biri sizi dedikoduya çekmeye çalışırsa ona “Bana bunu neden söylüyorsun?” sorusunu sorun.
İNSANLAR NEDEN DEDİKODU YAPARLAR?
Psikologlara göre, dedikodu yapmamızın asıl sebebi insanlarla sosyal ilişkiler kurma sürecini basitleştirmek istememiz.
- İki ya da daha fazla kişi tarafından paylaşılan memnuniyetsizlikler, ortak beğeni ve ilgilerden daha bağlayıcı bir araç türü.
- İnsanlar diğerlerinin özel bilgileri ifşa olduğunda spesifik bir heyecan hissederler.
- Bir başkasının başarısızlık ya da hatalarından zevk alma ve kendini o bahtsızla kıyaslayarak mutlu olma bir dedikodu çeşididir. (muthispsikoloji.com)
YORUMLAR
Biraz sert ve kırıcı olmaz mı. Ben buna benzer bir lafı babama söyledim o kadar kırıldı ki , haklı olduğum halde çok pişman oldum. İki bayram geçti de öyle affetti beni. Ama ben ona yaptığının gıybet olduğunu yanlış olduğunu söyleyemedim.
Aferim aferim olacak:)))
Aferin aferin olacak :)))