Demirhindi Şerbetinin Faydaları
Osmanlı padişahlarının tercihi, her derde deva Demirhindi Şerbeti, 40 çeşit baharattan oluşuyor... Demirhindi, sıcak ülkelerde yetişen, sarı-kırmızı salkımlar halinde çiçekleri ve koyu kırmızı renkte, mayhoş tatta meyveleri olan, 20-25 metre boylarında bir ağaçtır. İşte bu ağacın meyvesinden hazırlanan Demirhindi şerbeti, tamamen doğal bir karışımdan oluşuyor.
Demirhindi meyvesi ve 40 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla oluşturulan demirhindi şerbeti, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıyor.
Kaynatıldıktan sonra içine tamamen doğal bal ilave edilen şerbet, 2 saat daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor.
3 farklı aşamadan geçirilerek oldukça zahmetli bir şekilde hazırlanan ve birçok padişah tarafından şifalı olduğu gerekçesiyle tercih edilmiş. Ayrıca şerbet, yaz aylarında serinletici ve rahatlatıcı özellikleri nedeniyle de tercih edilmekte.
OSMANLI PADİŞAHLARININ GÖZDE İÇECEĞİ
Demirhindi ağacının meyveleri Osmanlı mutfağında oldukça yaygın olarak kullanılmıştır. Özellikle Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği içecek olmuştur.yenebileceği gibi baharat olarak da kullanılır. Ayrıca, reçel ve demirhindi şerbeti yapımında kullanılır.
DEMİRHİNDİ ŞERBETİNİN FAYDALARI
Şerbetin sağlık açısından önemli faydaları bulunuyor, mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor.
- Kaynatılan suyu içildiğinde bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır.
- Şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu biliniyor.
- Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler.
- Hipertansiyon, obezite, kan kolesterol ve trigliserid yüksekliği, bozulmuş açlık glikozuyla karakterize metaboliksendrom tedavisinde etkindir.
- Cilt inflamasyonlarında kullanılır. Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır.
- Ateş düşürücü ve soğuk algınlığından koruyucudur.
- Susuzluğu giderir ve serinlik verir.
- İçeriğinde bulunan A, C ve E vitaminleri; selenyumdan dolayı kanserle mücadele için iyi bir antioksidan kaynağıdır.
- Boğaz ağrılarında suyu gargara şeklinde kullanılabilir. Ayrıca demirhindi suyu iltihabı' göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır.
- Sarılık ve nezle tedavisinde yıllardan beridir kullanılan bir meyvedir.
- Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edicidir.
- Ruhi sıkıntıları giderir.
YORUMLAR