Deniz Müzesi Tarihi
Deniz Müzesi ne zaman ve kim tarafından yaptırılmıştır? Deniz Müzesi’nin özellikleri nelerdir? Deniz Müzesi’nde neler var? Deniz Müzesi tarihi ve hakkında bilinmeyenler...
Beşiktaş İskelesi karşısında yer alan Denizcilik Müzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlıdır. 1897 yılında Sultan II. Abdülhamit’in izni, Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa’nın emri üzerine Kasımpaşa’daki Tersane-i Amire’de (Osmanlı Devlet Tersanesi) kurulmuştur.
I. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine buradaki eserler de Askerî Müze’de olduğu gibi güvenlik amacıyla Konya’ya taşınmıştır. Savaştan sonra 1946 yılında tekrar İstanbul’a getirilmiş ve Dolmabahçe Camisi’nde ziyarete açılmıştır. Müze, bugünkü yerine 1961 yılında taşınmıştır.
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA’NIN TÜRBESİ NEREDE?
Müzenin hemen yanındaki İskele Meydanı’nda bulunan türbe, büyük Türk denizcisi Kaptan-ı Deryâ Barbaros Hayrettin Paşa’ya (1466-1546) aittir.
DENİZ MÜZESİ’NDE NELER VAR?
Üç katlı müze binası, 1500 m²’lik bir alana sahiptir. Binada bulunan 4 büyük salon ve 17 odada yaklaşık 20 bin eser arasından seçilen yaklaşık dört bin eser sergilenmektedir. Müzede denizci kıyafetleri, donanma maketleri, denizcilik tarihiyle ilgili resimler ve tablolar, el bombası, torpido, tüfek gibi savaş aletleri mevcuttur.
EN ESKİ DENİZ ARACIMIZ
Müzenin, saltanat kayıklarının sergilendiği bölümde yer alan Sultan IV. Mehmet’e (1648-1687) ait saltanat kadırgası, günümüze ulaşan en eski ve değerli deniz vasıtamızdır. 40 m boyunda, 5.90 m enindedir. Ağırlığı yaklaşık 140 ton olan bu kadırga, 24 çifte kürekle (her kürek üç kişi tarafından çekilir. 24 x 2 x 3=144 kürekçi ile) hareket ederdi.
Müzenin bahçesinde farklı dönemlerde kullanılmış toplar bulunur. Ayrıca II. Dünya Savaşı’nda kıyılarımızda batan Alman zırhlısının enkazı da burada sergilenmektedir.
DENİZ MÜZESİ ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ
Deniz Müzesi, pazartesi ve salı hariç haftanın diğer günleri saat 09.00-17.00 arası ziyaret edilebilmektedir.