"derdi" Olan "dergi" Okur

Genç Dergisi, Aralık [2015] sayısında bugünlerde yaşanan dergicilik baharını kapak konusu olarak işliyor. 

Genç Dergisi bu sayısında “Bir Derdiniz (Derginiz) Var mı?” diyor. "Dergi" ile "dert" kavramını hemhal görenlerdeniz biz; GENÇ Dergisi varsa eğer şu an, muhakkak altında büyük bir dert yatmakta. Bu niyetle de Aralık ayının dosyasında dergilerimiz var. Türkiye’nin önde gelen, popüler kültürün dertli sayfalarını inceliyoruz. Bakalım neler var, kimlerle röportaj yapılmış.

Genç Dergisi, Aralık ayı muhtevasında ise şunlar var:

TÜRKİYE GÜNDEMİ / SALİH YÜZTGENÇ

Haber Başlıkları Şöyle:

“Gençlik Vaatleri Güzeldi; Şimdi İcraat Zamanı…”, “Dünya Tabii ki Sessiz Ama “Mawtini” Hepimizi Ağlattı!”, “Telefon Bağımlılarının Adı Bundan Sonra “Smombie”, “Türkmen Dağı’nı Sahipsiz Bırakma Ya Rab!”.

Ne Var Ne Yok?

“Kara Kıta’ya “Bir Damla” Olacaklar…”, “Aralık Demek, “Noel” Demek Değildir!”, “Twitter Ortalamamız Uçtu!”.

DÜNYA GÜNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

“Ortadoğu-Batı Dünyası Arasındaki Farkı Arasındaki Yaklaşım”, “Terör-Terörist Tanımlaması ve “Fransa’ya Tavsiyeler”, “Paris Saldırısı ve Kapıdaki Karanlık Günler”, “Esed Kaldı da Ne Oldu?”, “Müslüman Ülkelerde DAİŞ Algısı”.

BAŞIMIZA GELENLER

Malum, Aralık ayıyla beraber 2015 yılının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu anlamda geride bıraktığımız yıl içerisinde neler oldu; gündemden bizim penceremize neler yansıdı, sizlere aktarmak istedik. “Başımıza Gelenler 2015”te son 12 aylık dönemde dünyada ve Türkiye’de neler oldu gözden geçirecek, muhasebesini yapacaksınız…

Başlıklar şöyle:

“Mesele Charlie Hebdo Değil”, “Uluslararası Komplonun Önü Alındı”, “Olağan Cinayetler(!)”, “Orta Doğu’da Çıbanın Başı Kim”, “Faşistler İpe Un Serdi”, “Bir Biz Anlamadık”, “Bıçak Suudilerin Boğazına Dayandı”, “Galiba Az Önce Görünmezliği Keşfettik”, “Yaşasın Yeni Kral! Gerçekten Ama”, “Bıraksalar Kendiliğinden Olacak”, “Senenin İlk Genel Seçimi”, “Özür Mektubu mu Yazsınlar, Ülkeyi mi Terk Etsinler?”, “Kıl Payı Kurtulduk”, “Zorunuza mı Gitti?”, “Pasaportsuz Saldırmam Abi”, “Bu Tarih Müslümanlara Yaramıyor” “Buyrun Mezar Soygununa”...

YENİ BİR DÜNYA / MEHMET LÜTFİ ARSLAN

Sen Sorusun, Hak CevaptırGENC_DERGİ

“Sorusu olan iddiası olandır. Sorusu olan, açtır, tatmin olamamıştır; potansiyelinin, çeperinin sınırına doğru gidecek yolu vardır ki onu talep eder.”

“Soru sormaktan, sorgulamaktan hiç çekinme, bil ki biz soru sormak, sorgulamak için varız, çünkü biz esas soru olarak geldik. Biz soruyuz, cevabımız Hak’tır. Sorusunu, yani kendisini fark edip, sorma ve sorgulama cesareti gösterenlere ne mutlu!”

DOSYA / Asım Gültekin

“Biz dergilere aşığız. Kitabı çok ciddi buluyor, gazetenin ise hayatı anlamak için yetmediğini düşünüyoruz. Ara form dergilerdir; hayatın dinamizmi ve akışından, kendimize ait soruların cevabını bulacağımız bir ciddiyet platformuna ancak dergilerle sıçrarız. Sadece bu bile dergilere olan muhabbetimizi ifade için yeterli aslında.

GENÇ’in ilk çıktığı zamanlarda, yani bundan tam on sene önce bir gayret dergilerin hep var kalacağını anlatma derdindeydik, çünkü bazıları sanal dünyaların dergileri bitireceğini iddia ediyordu. Öyle bir şey olmadı tabii ki... Aksine dergicilik yeniden canlandı. Aramıza yeni refikler katıldı. Öyle ki bugünlerde yeni bir dergicilik baharı yaşadığımız bile söylenebilir. Bir dergi aşığı olarak bu baharı ancak sevinçle karşılıyor ve sizin de bu sevincimize ortak olmanızı istiyoruz. Dahası da var. Derdi olan dergi okur. Bir dergisi olan, bir dergiye kendisini yakın hisseden hayatına anlam katan bir derde de sahip demektir. Dosyamız işte bir de bunun için. Haydi buyurun.”

Ten Kafesi / Yunus Emre Tozal

“Edebiyat ve Eleştiri Dünyamızda Dergilerin Rolü”

“Dominant kültürlerin baskısından uzaklaşmak isteyen toplumlar, edebiyat ve eleştiride kendine özgün üslupları nasıl yakalayabilirler? Elbette dergilerle!”

DOSYA ÖZEL / Hazırlayan: Salih Yüztgenç

“Hem Civanmert Hem de Fedakâr Dergi; CF”

“Dergilerin konuşulduğu ortamların klişe birkaç sözü vardır. Bunlar olmazsa olmaz; söylenmezse “bir şey eksik” kalır. Cemil Meriç’in “dergiler hür tefekkürün kalesidir” sözü bunlardan birisi olup, yine merhum Cemil Meriç ustanın “Türkiye bir dergi mezarlığıdır” ifadesi birbirlerini tamamlar nitelikte karşımızda durmaktadır. Ülkemizde birçok gündem maddesi var; siyaseti bir kenara bırakacak olursak dünyada dördüncü güçten birinci güce doğru ivme kazanan medya, gündemin temel unsuru konumunda. Burada da bir vurgu var ki, belki de bazılarımızın pek alışık olmadığı, aslında hayatımızın bir yerine dâhil olmuş ama nedense farklı algılarla oluşmuş bir anlayış… Dergiler dedik ya, bu ürünler belki de ülkemizin son yarım asırdaki çizgilerini, düşünce anlayışını oluşturan attıkları tohumlarla her yeri iyi veya kötü meyve bahçesine çeviren birer kale, birer mektep. Bu mekteplerin ürettiği söz ise kültürel iktidar, popüler kültür, modernizm gibi kavramların muhtevalarını tamamlar durumda, yeni yeni entelektüel çevrelerin hazırlanmasını oluşturur şekilde… Biz de bu anlamda, yukarıda bahsini ettiğimiz hususları göz önünde bulundurarak, Türkiye’de kültürel iktidarın özgürleşmesini savunan; eldeki imkânlarla sanata da, edebiyata da, hayata da dokunabileceğimizi; karikatürün ve çizgilerin gücünün önemli olduğunu söyleyen Civanmert-Fedakâr dergi; CF Dergisi’nin ekibi ile görüştük… Bakalım, “Neden CF’desin? CF senin için ne anlam ifade ediyor?” sorularımıza ne türden yanıtlar vermişler…”

GENÇ’te bu ay, 18 ve 19. sayfaları okuyucu yorumlarına ayırdık. Dergileri temel aldığımız Aralık sayımızda, bakalım okuyucularımızın görüşleri nasıl olmuş…

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

“Peygamber’in Yüzü, Yüzümüzdür!”

“O’nun edep ile kızaran yanakları bizim meşine dönmüş suratlarımızı delip de geçmeli, O’nun gülümseyip geçtiği şeyler bizi çileden çıkmış bir yüz ifadesi ile buluşturmamalıdır. Yoksa Peygamberimizin “yüzüne” gerçekten değer verdiğimiz iddiası hep sakıt kalacaktır.”

SEYYAH / ADEM ÖZKÖSE

“Afganistan’a Yolculuk 10: Bombaların Altında Ölüm Kalım Mücadelesi”

“Zaman geçtikçe bulunduğumuz bölgeye atılan bombaların sayısı daha da artıyordu. Birden hemen önümdeki Afgan mücahidlerden birinin ayağından vurulduğunu fark ettim. Bir ara fırsatını bulup bacağını göstererek Afgan mücahide yaralandığını haber verdim. O da bana dönüp kolumu göstererek “sen de yaralanmışsın” dedi. Ben de mi yaralanmıştım!...”

AYRINTILAR / TURGAY BAKIRTAŞ

“Zayıfların Güçlü Silahı: BOYKOT”

“Günümüzde de sıkça boykot çağrıları yapılıyor. Birçok kesim, üstesinden gelmeye gücünün yetmediği sorunları çözmek için önemli bir silah olarak gördüğü boykota sarılıyor. Ne var ki Türkiye’deki boykot hareketleri genellikle disiplinden ve kararlılıktan yoksun olduğu için uzun zamandan beri etkisiz birer slogan olmanın ötesine geçemiyor.”

ZAMANSIZ DÜŞÜNCELER / MESUT KAYA

“Hüma Kuşunun Kanat Gölgesi: Adalet”

“Memleketin başına Allah korkusu olanlar geçerse, o memleket huzur içinde olur; ilerler, büyür, gelişir ve refah payı yükselir, hazine de o denli dolar, halk da yönetici de rahat eder. O da kendine göre layık olanları iş başına getirirse verim daha da büyür, huzur daha çok artar.”

MÂNEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞÂSI / DR. ÂDEM ERGÜL

“Vesile Deyip Geçme Vesile Vesilendir”

“Mesele imkânsızlık değil, isteksizliktir. İrade ve isteğin zuhurunda kulun muîni (yardımcısı) Allah’tır. İlâhî rızayı “arama açlığı” büyük bir rahmet kapısıdır.”

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

“Dünyevî isteklerimiz bitmek-tükenmek bilmez. Sahip olduğumuz her şeyi kendimizin tabiî hakkı zannederiz. Bizden bir fedakârlık istenince, kendi mülkümüzden isteniyormuş gibi tavrımız değişir. Hâlbuki mülk Allâh’ındır ve Cenâb-ı Hak âyet-i kerîmede şöyle buyurmaktadır: “Sakın yetime kahretme (ve onu ezme)! Fakiri de reddetme (yani el açıp istemek mecbûriyetinde kalan yoksulu azarlayıp boş çevirme)!” (ed-Duhâ, 9-10)”

CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI

“Hong Konglu Öğrenciler, Model İslam Ülkesi’nde “

“Din Fakültesi’nden Türk İslam Kültürü’nü araştırma ödevi alan 25 öğrenci, öğretmenleriyle beraber Türkiye’ye geldiler. Hristiyanlık eğitimi almış, Batı medyasının İslam hakkındaki yanlış bilgileriyle beyinlerini doldurmuş gençler, Türkiye’de gördüklerinden çok etkilendiklerini, yeni bilgiler elde ettiklerini ifade ettiler.”

PORTRE/YUSUF TEMİZCAN

“Kendi Gök Kubbemizin Gizli Seslerinden Biri: Ali Fuat Başgil”

“İlginçtir, yıllarca hukuk eğitimi almış ve hayatı anayasa maddeleriyle geçmiş birini, bizler daha çok Gençlerle Başbaşa isimli kitabıyla biliyor ve anıyoruz.”

“Başgil’e göre bugün beklenen, Hristiyanlıktaki gibi reform değil, İmam-ı Azam gibi bir müçtehittir. Kaldı ki “İslamiyet’in ne itikadiyatında, ne de ameliyatında ‘deforme’ olmuş bir cihet yoktur ki ‘reforme’ olması bahis mevzuu olabilsin.”

EZHÂR-I HAKİKAT / SELİM TİRYAKİOL

“Cevapta Lâ, Hile ve Güç, İlm-i Yakîn, Bünyamin, Taş Kurbağa: Tosbağa, Bana Helva Nasıl Yapılır, Tanımlar mısın?, “Sü Uyur Düşman Uyumaz”, Çin Malı Kelimeler, Muhafazadan, Müdafaaya Geçmeli, Adını Taşlara Kazıdım

KELİMELER / RABİA GÜLCAN KARDAŞ

“Be.” “Elimizi vicdanımıza koyup kendimizle samimi samimi konuşma zamanı. Benim Allah’ım, Kur’an ve Sünnet’teki Allah’a ne kadar uyuyor? Bir günlük değil belki on yıllık bir sorgulama. Belki sonu yok.”

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

“Bir Dili Diriltmek”

“Hayatını İbranice’yi diriltmeye adayan Eliezer Ben-Yehuda, 22 Kasım 1922’de öldüğünde, İsrail’in kurulmasına daha 25 yıldan fazla bir zaman vardı. Ancak, o tarihlerde henüz ufukta bile görünmeyen devletin dili, her şeyiyle hazır ve kurallara oturtulmuş bir halde beklemekteydi.”

ZAMANSIZ DÜŞÜNCELER / MESUT KAYA

“Nerede el-Cezerî’nin Cizre’si?”

“Cizre, medreseleri, müderrisleri, meşayıhı ve evliyasıyla kadim bir İslam şehri. Ancak Cumhuriyet dönemindeki yozlaştırma faaliyetlerinin, 30 küsur yıldır terörün can evinden vurduğu şehrin içler acısı halinin manzarası ortada.”

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

“Dışarı Çık”

“Dışarı çıkmak lâzım. Rahatlamak, rahatlık vermek için, mutlaka ama mutlaka dışarı çıkmalı. İnsanların ayağına, tekerine denk gelebilecek yoldaki o taş da dışarıda çünkü. Başı okşanacak çocuk, eli öpülecek dede-nine dışarıda.”

SERZENİŞ / YUNUS EMRE AVŞAR

“Ya Sev Ya Dert Et!”

“İnsanlar, sevdiğine sevgisiyle zarar veriyor bilmeden. Niçin sevdiğini bilse de nasıl sevmesi gerektiğinin bilincinde olmalı herkes. Kendisi severken bu başkalarının nefretine yol açmamalı en azından.”

YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ

“İdrakten Yoksun Tanım Hafızlığı”

Asıl meseleye gelecek olursak: Takva esasında sakınma değil titizliktir. Dini meselelerdeki titizlik ile sakınmacılık; sonuçları ve yol açtıkları açısından bambaşka tavırlardır. İlki; dini açıdan şüpheli bir durumla karşılaşıldığında; titizlikle araştırıp incelemek, irdelemek, düşünmek, kıyas etmek ve hassas bir sonuca varmakla, ikincisi ise üstünkörü bir geçiştirmecilikle nihayetlenir. İlki eşyayı ve meseleleri daha iyi kavramaya yol açarken ikincisi önyargı doğurur. İlki ilme ikincisi ise cehalete yol açar... Fark ölümcül!”

B-İLGİNİZE / SEVİLAY KÖSEBALAN

“Her Şey Ben Yaşarken Oldu, Bunu Bilsin İnsanlar!”

“Olgunluk, insanın oyundaki ciddiyetine geri dönmesidir.” / Nietzsche

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

“Gökyüzü Kumsalı”

“Avrupa’yı Uzak Doğu’ya taşıyan alışveriş merkezlerinde güneşe hasret yeni bir nesil yetişiyordu. Serin binalarda dolaşıp deri koltuklarda kahve yudumluyor, leziz yemeklerin tadına bakıyorlardı ama saçlarına değen rüzgâra hasrettiler. “

VURGU / BÜLENT ŞİRİN

“Medya Tirajı Sadece Futbolda Dert Ediyor…”

“Bu böyle gitmez. Gitmeyeceği koca ligde bütün maçlardaki toplam seyirci sayısının Avrupa’nın herhangi bir ligindeki bir tek maç için tribüne giden seyirci sayısı kadar olmasından belli aslında. Bakalım ne zaman farkına varılır da çözüm yolları araştırılmaya başlanır.”

SORDUK-ÖĞRENDİK/SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

“GENÇ Akademi’ye Tebrikler”

- GENÇ Akademi’nin Gazanfer Ağa Medresesi’nde gerçekleşen programlarına katıldım, faydasını gördüm, teşekkür eder, tebrik ederim. Tarih temalı programlar da olursa sevinirim. (Salih Duru)

- Hediye kitabınız çok güzel görünüyor, abone olmayı düşünüyorum, pişman olmam değil mi? (Selma Ergun)

- Geçtiğimiz ay “Bir Sohbet Halkan Var mı?” kapağı ile çıktınız, büyük bir sohbet ustası olan Mehmet Emin Okur Hoca ile röportaj yoktu, hatanızı nasıl telafi edeceksiniz? (Abdullah Tutar)

- GENÇ’i Daha Yakından Tanıyın! (Murat Selim Deveci) -Ben Bir Genç Gönüllüyüm (Merve İriadam, Adıyaman)

bkz: DÜĞÜN / SAMİ YAYLALI

“Peygamber Efendimiz’in Düğünleri, Düğümlenmek, Gerdek-Damat Yumruklama, Düğün Yemeği, Şeb-Arus, Düğün Fotoğrafçılığı, Konvoy ve Havai Fişek, Düğün Dernek Filmi, Sağdıcınızı İyi Seçin!”

GENÇ’ten Haberler

Türkiye’nin dört bir yanından gelen haberlerin başlıkları şu şekilde:

Hanımefendiler GENÇ’te!(Büşra Nur Turan)

Küresel Ekonomi ve İslam Konferansı (Sadık Enes Çetinkaya)

Konya’da Olanlar Kaçırmasın! (Ayşegül Öztoprak)

Bozok Üniversitesi’nde Genç Gönüllüler Kulübü Kuruldu!(Hasan Çiçek)

Uşak’ta Fidanlar Dikildi! (İrfan Yasin Aygül)

Temel Fotoğrafçılık Eğitimi Başladı!(Alpaslan Öngel)

Bursa’da Gönül Bayrağı İnmez!(Büşra Çetin)

Çanakkale Ruhu Ölmez (Sevde Nur Varlık)

Erzurum Soğuk, Gönüller Sıcak (Fatma Betül Okuyucu)

Sakarya’da Bir İlk!(Merve Kurtoğlu Temizcan)

Adıyaman’a Bekleriz (Saime Kaya)

Trabzon Genç Gönüllüler Harekette! (Yasemin Özbey)

BİLİŞİM – NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

“NESNELERİN İNTERNETİ: IoT”

“Nesnelerin İnterneti, aynı zamanda geleceğin de interneti. Bu alanda yapılacak her çalışma geleceğe bir yatırım olacaktır. Amerika’da özellikle bu alanda firmalar rekabet halinde, sürekli yeni teknolojiler geliştiriyorlar. Zira gelecek burada, internet sürekli dönüşüyor ve 5 sene sonra internet her şeyin birbirine bağlanması demek olacak!”

“KULLANICI ADINIZI KOLAYCA BULUN” Ayın Sitesi: namechk.com

“Bir web sitesine, mobil uygulamaya veya sosyal medya servislerine üye olduğumuz zaman genellikle bir kullanıcı adı belirlememiz istenir ve belirlediğimiz kullanıcı adı sadece bize tahsis edilir. Ancak kullanıcı adları benzersiz olduğu için daha önceden belirlenmiş bir kullanıcı adını bir başkası kullanamaz.”

“SİBER GÜVENLİK HERKES İÇİN ÖNEMLİ!”

“İngiltere Maliye Bakanı siber suçlarla mücadelenin artırılması adına 2020 yılına kadar siber güvenliğe neredeyse 2 milyar sterlin harcayacak. Yani neredeyse 9 milyar lira!”

“BÜYÜK VERİ DÜNYASINA YOLCULUK”

Ayın Kitabı: Big Data ve Diğer Yeni Trendler

Neler Yeni?

“Mobil Cihaz Kayıt Süresi Uzatıldı”

“Twitter’da Anket Yapın”

“Firefox Nihayet iOS’ta!”

“Google Sokak Görünümü Türkiye’de”

FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN

“FOTOĞRAF TEKNOLOJİSİ NEREYE GİDİYOR?”

Halil İbrahim Kurucan sizlerden gelen fotoğrafları yorumlamaya devam ediyor…

“Fotoğraf köşemize gelen maillerde ve fotoğrafla uğraştığımı öğrenen insanlardan çok farklı sorular, yorumlar, değerlendirmeler alıyorum. Gerçekten insanlar fotoğrafla yakından ilgililer ve yeni bir şeyler öğrenmek için gayret gösteriyorlar.”

FOTO HABER

“Selfie Yıldızı Maymunun Fotoğrafları Mahkemelik Oldu”

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gönderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden güzel, taze hikâyeler Karabaşoğlu’nun elinden geçme; tavsiyesini alma imkanı buluyor!

Ayın Yazısı Olarak Seçilenler:

Dudu Derya Demirçalı, Bükranur Denk, Mehmet Sayar, Ömer Ekrem Keçeci, Fatma Zehra Yılmaz, Abdurrahman Selim Çelikbilek”

ÖDÜLLÜ TEST/ AYŞE YAZICILAR

“10 SORUDA CAHİT ZARİFOĞLU”

23 Aralık’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, muhteşem bir hediyemiz var: Cahit Zarifoğulu eserleri (13 Cilt)  test@gencdergisi.com

Aralık ayı röportajlarımız ise şöyle:

S. B. Eren – Semih Taneri: “Kitaplar Ekmek, Dergiler Katıktır” Konuşan: Mahmud Sami Erdem

Celal Fedai: “En Güzelleri Henüz Gelmedi” Konuşan: Ayşegül Genç

Yunus Emre Tozal: “Romancılar Birer Eleştirmenlermiş Gibi Okunabilir”! Konuşan: Muhammed Sadık

Muhammed Faris: “Dünyaya Hâkim Olmak İçin Uzaya Hâkim Olmalıyız” Konuşan: Muaz Erdem – Musa Elmas

Gabrıel Garay: “Graffiti İle İnsanlara Allah’ı Anlatmak Benim İçin En Büyük Ödül!” Konuşan: Hatice Sarı

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.