Deve Eti Yedikten Sonra Abdest Almak ile İlgili Hadis

HADİSLER

Abdestli iken deve eti yemek abdesti bozar mı? Deve eti yemekten dolayı abdest almak ile ilgili hadis.

Ber’a bin Âzib radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem abdestli iken deve eti yemekten soruldu, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:

– “Ondan dolayı abdest alınız.” dedi.

Koyun eti yemekten soruldu.

– “Bundan dolayı abdest almayınız.” buyurdu.

Deve ağılında namaz kılmaktan soruldu.

– “Deve ağıllarında namaz kılmayın. Çünkü deve şeytandandır.”

Koyun ağılında namaz nasıldır? denildi.

– “Koyun ağılında kılın. Çünkü koyun berekettir.” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 72/184; Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 44, n. 58, s. 86, c. 1; İbn-i Mâce, Kitâb’ut-Tahâret, b. 67, n. 494, s. 166, c. 1)

Hadisin Açıklaması

Deve etinin sertliği dolayısı ile onu yiyenin dişlerinin kanayabileceği, bunun için de abdestinin bozulabileceği bu hadisle istidlâl edilmiş, Ahmed bin Hanbel de bu hadis-i esas almıştır.

İmâm-ı Azam, Şâfiî, Mâliki hazretleri ise, Câbir radıyallahu anhın hadis-i ile istidlâl ederek deve etinin abdesti bozmayacağını söylemişlerdir.

Devenin şeytan oluşuna gelince: Deve ağılında namaza duran kimseyi icabında ısırır, namazını bozabilir.

Koyun ise ehlî ve zayıf hayvandır. Onda böyle bir şey bulunmaz, namazı bozmaz demektir. Çünkü namazın bozulmasına sebebiyet vermek şeytânî sıfatın alâmetidir. Devede kindarlık dillere destan olmuştur. Hele hasmını ağılında namaza durmuş secdede görürse, onun üstüne çullanmak canına minnet olur. Onun için deve ağılında namaz kılmaya müsaade edilmemiştir. Necaset meselesine gelince, deve ağılı pis olduğu gibi, koyun ağılı da pistir. Deve ve koyun ağılında namaz kılacak kadar temiz bir yer bulunsa namaz kılınır mı?

Temizliği bakımından kılınır. Fakat namazı ifsat etme tehlikesi yüzünden deve ağılında namaz kılmaktan sakınmalı, bir de deve eti yedikten sonra abdesti yenilemek lâzım geldiğini bildiren bu hadis-i şerifi, burada abdestten maksat eli ve ağzı yıkamaktır diye izah edenler olmuştur.

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları