Dinden Çıkan Kişinin Nikahı Düşer mi?
Dinden çıkan bir kimsenin nikahı düşmüş olur mu? Dinden çıkmanın (irtidat) evliliğe etkisi nedir?
İmam Ebû Hanîfe, Ebû Yûsuf ve Mâlik’e göre eşlerden birisi İslâm’ı terk etse nikâh akdi kendiliğinden ortadan kalkar. Bu konuda mahkeme kararına gerek olmaz. Şâfi ve Hanbelîler’e göre böyle bir durumda evliliğin feshi, iddet süresi sonunda gerçekleşir. Buna göre dinden çıkan eş, iddet süresi içinde İslâm’a dönerse evlilikleri önceki hal üzere devam eder.
Küçük çocuk, eşlerden birisi Müslüman ise onun dinine tabi olarak Müslüman sayılır. Yine iki eşten birisi İslâm’a girse, eğer bu eşin küçük çocuğu varsa, o da onun İslâm’a girişi ile müslüman sayılır. Bu konuda çocuğun yararı esas alınır. Hadiste, “İslâm yücedir, onun üzerine yücelinmez.” [1] buyurulmuştur. Eşlerden birisi ehl-i kitaptan, diğeri ateist ise çocuk ehl-i kitaptan sayılır.
Kadın İslâm’a girip, kocası küfür ehli olarak kalsa, kocasına İslâm’a girmesi için teklif yapılır, kabul ederse evlilikleri önceki hal üzere devam eder. Koca İslâm’ı kabul etmezse, kadının mahkemeden ayrılık kararı alma hakkı doğar. Bu tefrîk kararı, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre bir bâin talâk, Ebû Yûsuf’a göre ise boşama sayısına girmeyen bir ayırmadır.[2]
Kadın gayrimüslim ülkede İslâm’a girip, kocası İslâm’a girmese, iddet süresi sonuna kadar ayrılık meydana gelmez. Çünkü kocası bu süre içinde İslâm’a girerse, evlilikleri devam eder. Aksi durumda kadın kocasından kesin olarak ayrılmış sayılır.[3]
Dipnotlar:
[1] Buhârî, Cenâiz, 79. [2] İbnü’l-Hümâm, age, II,507; Meydânî, Lübâb, III, 26. [3] İbnü’l-Hümâm, age, II, 508; Meydânî, age, III, 27.
Kaynak: Prof. Dr. Ahmet Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları