Dinimizde Ahlakın Önemi Nedir?

Sorularla İslam

Dinimizin ahlaka verdiği önem nedir? İslam’da güzel ahlak neden önemlidir? İslam’da ahlakın önemi ve yeri...

Dinimizde ahlakın büyük önemi ve üstün bir yeri vardır.

DİNİMİZİN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM

İslam’ın gayesi, insanları güzel ahlak sahibi yaparak olgunlaştırmaktır. Dinin emir ve yasaklarına bakınca, bunu açık bir şekilde görebiliriz.

Peygamberimiz (s.a.v.),

“Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta’, “Hüsnü’l-Hulk”, 1.) buyurarak son ve en mükemmel din olan İslam’ın, gayesini ve yüksek hedefini bildirmiştir. İslam’da güzel ahlakın yerini de şu ifade ile vurgulamıştır:

“İslam, güzel ahlaktır.” (Kenzu’l-ummâl, III, 17, hadis no: 5225.)

İslam, güzel ahlak olduğuna göre, Müslümanın da güzel ahlak sahibi olması gerekir. Esasen, Müslümanın değeri ahlakının güzelliği ile ölçülür. İmanın meyvesi güzel ahlaktır. İyi ve güzel ahlak sahibi olmayan kimse meyvesiz ağaç gibidir. Müslüman, Allah’ın ve Peygamberin sevgisini iyi davranışları ve güzel ahlakı sayesinde kazanır.

Peygamberimize (s.a.v.) soruldu:

—Allah katında en sevgili kullar kimlerdir?

—Ahlakı en güzel olanlardır, (et-Tergîb ve’t-terhîb, III, 408) buyurdu.

Başka bir hadis-i şerifinde de,

“Sizin bana en sevimliniz ve kıyamet gününde bana en yakınınız, ahlakı en güzel olanınızdır.” (Tirmizî, “Birr”, 71.) buyurmuştur.

Görülüyor ki merhameti sonsuz olan Yüce Allah’ın rızasına ermek, âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin sevgisini kazanarak onun yakınında bulunmak, iyi ahlak sahibi olmakla mümkündür.

Kişinin güzel ahlaklı oluşu, kalbindeki olgun imanın bir göstergesidir, yani sağlam ve olgun bir imana sahip olan kimsenin ahlaki davranışları iyi olur, böyle kimseden kötü davranışlar meydana gelmez. Peygamberimizin (s.a.v.) şu hadis-i şerifi bunun ifadesidir. Buyuruyor ki:

“Müminlerin iman yönünden en olgunu, ahlakı en üstün olanıdır.” (Tirmizî, “İmân”, 6, Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 14.)

Müslümanı, Allah’ın sevdiği kulları mertebesine yükselten ve Peygamberimize (s.a.v.) yaklaştıran güzel ahlak, sonuç olarak, Müminin cennete girmesine ve ebedi saadete kavuşmasına vesile olur.

Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet