Dinimizin Çevreye Verdiği Önem

HAYATIMIZ

Dinimizin çevre temizliğine verdiği önem nedir?

Hz. Peygamber (sav.), kendi mescidini temiz tutmayı emrettiği gibi yeryüzü mescidini de temiz tutmayı emretmiştir.

DİNİMİZİN ÇEVREYE VERDİĞİ ÖNEM

Koruyucu hekimlikte çevre temizliği, ev, bahçe, yol, su, yakın ve uzak mekânları kapsamaktadır. Allah Resûlü (sav.), sağlık adına çevreyi temiz tutma konusunda aşağıdaki hususlara dikkat çekmektedir:

  • “Avlunuzu temizleyiniz, Yahudilere benzemeyiniz!” (Tirmizî, “Edeb”, 41)
  • “Mescide tükürmek hatadır, onun keffâreti, temizlenmesidir.” (Buhârî, “Salât”, 37)
  • “Akşam yatarken kapıları kilitleyiniz, su kırbalarının ağzını bağlayın, kapların üzerini örtünüz, ışığı söndürünüz.” (Müslim, “Eşribe”, 3755. 5)
  • “Aksırdığınız zaman, elinizin yahut elbisenizin bir yanı ile yüzünüzü kapatın.” (Ebû Dâvud, “Edeb”, 90)
  • “Biriniz esnediğinde eliyle ağzını kapatsın.” (Müslim, “Zühd”, 57-58.)

Bütün bu hadislerin, insanı mikrobik hastalıklara karşı korumaya yönelik olduğu, ancak mikrobun XIX. yüzyılda keşfinden sonra anlaşılmıştır.

Tanınmış bakteriyoloji uzmanı İngiliz Dr. Nelson, “Eğer Hz. Muhammed’in öğretileri dünyanın her tarafında uygulansa, mikropların sebep olduğu pek çok hastalık ortadan kalkar.” (A. Mecid Zindani ile röpörtaj, el- İ’caz el-İlmi, S. 6.) demiştir.

144 ülkenin katıldığı ilk “çevre ve insan” konferansı, 1970 İsveç’in başkenti Stockholm’da BM tarafından gerçekleştirilir. Bundan 14 asır önce Hz. Peygamber (sav.), su kaynaklarının yakınlarında, yol kenarlarında ve ağaç gölgeliklerinde, durgun sulara ihtiyaç gidermeyi yasaklamıştır, hatta çevreyi kirletenleri, lanetliler grubundan saymıştır “Sakın lânete uğrayanlardan olmayınız”, buyurunca, sahabeler, “Bunlar kimlerdir?” diye sordular. Peygamberimiz (sav.) de “Herkesin gelip geçtiği yollara, gölgeliklere, su kenarlarına ve ağaçların altına abdest bozup kirletenlerdir.” (Müslim, “Taharet”, 269.) diye cevap verdi.

Kaynak: Din ve Hayat Dergisi, Sayı: 35