Dişinizdeki Domuz Kılı!

Gıdalar ve sağlığımızı tehdit eden endüstri ürünleri üzerinde oynanan oyunlar gün geçtikçe ifşa oluyor. Şimdide yağlı boya fırçası, sakal fırçaları, bazı diş fırçaları ve saç taraklarının domuz kılından üretildiği ortaya çıktı. Peki domuz kılından yapılan ürünleri kullanmak caiz mi?

Domuz kılından üretilen fırçalar, diş fırçasının yanısıra, fırınlarda ve pastanelerde; ekmek ve poğaçaların üzerine yağ sürmek için de kullanıyor. Aynı fırçaların evlerin mutfaklarında da kullanılması ise skandalın boyutunu daha da korkunç bir hale getiriyor.

FİRMALAR DOMUZ KILINDAN FIRÇALARI TERCİH EDİYOR

Fırça yöneticilerinin konuya ilişkin açıklamaları hayli ilginç. Milli Gazete muhabirlerinin "Fırçalar neden domuz kılıyla üretiliyor' diye sorduğu şirket yöneticisi Şaban Koçdemir, "Dayanıklılığı sebebiyle bazı fırçaları domuz kılından yapıyoruz" diyerek, "Bu ürünler yıllardır var. Çünkü birçok işletmede domuz kılından üretilmiş fırçalar tercih ediliyor. Yağlı boya fırçası, sakal fırçaları, bazı diş fırçaları ve saç tarakları domuz kılından üretiliyor. domuz-kili-fircalari

EKMEK VE POĞAÇALARDA DA KULLANILIYOR

Ekmek fırınları da yağlı boya fırçalarını ekmeklerin, pidelerin ve poğaçaların üzerine yağ sürmek için kullanıyor. Bu aslında çok yanlış bir uygulamadır. Fırınların bu konuda daha duyarlı olmaları ve sağlıklı fırçalar kullanması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

AYAKKABILAR BİLE DOMUZ DERİSİNDEN YAPILIYOR

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz; "Domuz kılından üretilen fırçaların fırınlarda kullanılması çok yanlış. Günümüzde Helal Gıda Sertifikası tartışmaları var. Ancak bu mesele en son üretilen ürünler baz alınarak değerlendiriliyor. Bundan dolayı bu konular eksik kalıyor.

Bütün ürünler araştırılmalı. Çünkü giydiğimiz ayakkabılarda bile domuz derisi kullanılarak yapılıyor. Ne yazık ki domuz hayatımızın içerisine girmeyi başardı ve günümüzde artık normal karşılanır hale geldi. Bu ürünler araştırılmalı ve çok dikkat edilmeli. Çünkü Müslüman bir toplumuz bu ürünlerin haram olduğu kesindir" dedi.

EKMEĞE YAPILANLAR ARTIK MİDE BULANDIRIYOR

Bazı fırınlar domuz kılıyla üretilmiş fırçaları daha dayanıklı olduğu için tercih ediyor. İnsanların gönül rahatlığıyla yediği ekmek dahi artık mide bulandırıyor. Yağlı boya fırçaları, traş fırçaları, diş fırçaları ve bazı taraklarda genellikle domuz kılından üretiliyor. Dayanıklılığı bahane eden firmalar artık domuz katkılı üretim yapıyor. (Milligazete)

188818

İTHAL EDİLEN DOMUZ YAĞI VE KILI NEREDE KULLANILDI?

Türkiye`nin son 5 yıllık ithalat kalemleri incelendiğinde domuz ürünlerine ilişkin ithalatın yıllardır sürdüğü görülüyor.

2005 yılında mecliste, bir soru önergesine verilen yanıtla birlikte Türkiye`nin diş fırçaları ve gıda maddelerinin hazırlanmasında kullanılan domuz kıllarından yüzlerce ton ithal ettiği öğrenilmişti.

SON 5 YILDA 2 BİN 500 TON DOMUZ KILI İTHAL EDİLDİ

Buna göre, 2005 yılında aralarında domuz kılının da bulunduğu fırça yapımında kullanılan kıllardan 525,3 ton ithal edildi. Son 5 yılda ithal edilen kıl toplamı yaklaşık 2 bin 500 ton. Bunlar için ödenen para ise 4 milyon dolar. (gidahareketi.org)

ÜLKEMİZDEKİ DOMUZ KILI MİKTARI HER YIL 600 TON CİVARINDA

502 Gümrük tarife numarası “Evcil veya yaban domuz kılları vs…” faslından yurdumuza getirtilen domuz kıllarının miktarı her yıl 500-600 ton civarındadır ve yaklaşık 3-4 milyon ABD doları ödenmektedir. Büyük çoğunluğunun ithal edildiği ülke ise Çin’dir. (gidaraporu.com)

Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım Hoca Domuz kaynaklı herhangi bir ürünün gündelik işlerde kullanılması caiz mi? Sorusunu cevaplıyor;

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI: DOMUZ KATKILI HİÇBİR ŞEY CAİZ DEĞİLDİR

Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili şu cevabı veriyor:"Kur'an'da sadece domuzun etinin haramlığından söz edilse de İslam bilginleri, En'am Sûresinin 145. ayetinde geçen "rics" ifadesi ile A'raf Sûresi 157. ayetindeki "... Onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar" ifadelerini birlikte değerlendirmişler ve domuzun her şeyinin haram olduğunu belirtmişlerdir.

Domuzun bütün parçaları "meyte" (ölü hayvan) hükmünde olup dinen necis/pis sayılmıştır. Domuzdan elde edilen her türlü ürünün yenilmesi, içilmesi ve kullanılması dinimizde yasaklanmıştır. Bu itibarla, "domuz kılından yapıldığı kesin olarak bilinen" fırçaları gıda üretiminde kullanmak caiz değildir."

DİŞ FIRÇASINI ATIN, MİSVAK KULLANIN!

Diş fırçalarında domuz kılı kullanımının ortaya çıkması sünnet olan misvak kullanımının değerini bir kez daha gösteriyor.

Diş fırçası olarak kullanılan misvakın mikropları öldürme vazifesinin olduğu, bunu kullananların ayrıca diş macununa muhtaç olmayacağı da birçok araştırmada sabittir.

Bu babda Merhum Bakteriyolog Doktor Osman Oğuz’un fennî raporu vardır. Merhum boğaz nezlesi için yazdığı reçetelerde misvak gargarası tavsiye ederdi.

11

MİSVAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Misvağa çok önem vermelidir. Zira bir hadîs-i şerifte Peygamber (S.A.) Efendimiz şöyle buyurur:

“Dişleri misvak ile temizlemek, fırçalamak, ölümden başka bütün hastalıkların mühim bir kısmına şifadır.”

Birçok hastalıkların çürük ve hasta dişlerden neş’et ettiği ve bunun da diş temizliğine dikkat edilmemesinden ileri geldiği malumdur.

Misvakın pek çok faydaları ve sevabı vardır. Misvak kullanmakta yetmiş hassa (özellik) zikr olunmuştur. Bu cümleden olarak: Misvak kullanmanın iman ile gitmeye sebep olduğu, dişleri temizlediği ve diş etlerini kuvvetlendirdiği, ağız kokusunu giderdiği, balgamı söktürdüğü, basur ve diş ağrılarını dindirdiği… gibi bazı faydaları sayılabilir. Misvakta diş etlerini besleyen, aynı zamanda pis kokmaya karşı koyan bir madde bulunmaktadır.

Bir Hadîs-i Şerifte: “Misvak ile dişleri fırçalamak, ağzın temizliğine, Rabb’ın hoşnutluğuna ve gözün cilalanmasına sebep olur.” buyrulmuştur.

Yine Peygamber (S.A.) Efendimiz buyurur: “Misvak ile dişler temizlenerek kılınan namazın fazileti, misvaklanmadan kılınan namazdan yetmiş kat fazladır.”

Misvakın bunlar ve daha başka faydalarından dolayıdır ki Peygamber (S.A.) Efendimiz; “Ümmetime zahmet vermekten çekinmeseydim, her abdest alırken kendilerine misvak kullanmalarını emrederdim” buyuruyor. Buradaki emir vücub (farz) ifade eden emirdir.

İbni Abbas (R.A.) den rivayet olunduğuna göre, Resûlullah (S.A.) şöyle buyurmuşlardır: “Misvak kullanmaya devam ediniz. Çünkü onda on haslet vardır:

1 – Ağzı temizler.

2 – Rabbın rızasını kazandırır.

3 – Melekleri ferahlandırır.

4 -Gözleri kuvvetlendirir.

5 – Dişleri beyazlatır.

6 – Diş etlerini sertleştirir.

7 – Dişle diş etleri arasındaki pasları giderir.

8 – Yemeğin hazmını kolaylaştırır.

9 – Balgamı keser.

10 – Melekler misvak kullanan kimsenin yanından ayrılmazlar ve namazının ecri kat kat verilir.”

Velhasıl, Müslüman akıllı olmalı ve yaptığı işlerde hikmete önem vermeli. "Vazgeçebilmek özgürlüktür" derler. Piyasanın size sunduğu olumsuz koşullardan kendinizi kurtarmak için önce zararlı olduğu tespit edilen bu ürünlerden vazgeçebilmek, sonra da sağlıklı alternatiflere yönelmeniz gerekir.

Kaynak: islamveihsan.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.