Diyanet İslam Akademileri Kuruluyor

GÜNDEM

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezinin açılışını yaptı.

Eğitim binası, kursiyer lojmanı, cami, yurt binası ve kongre merkezi olmak üzere beş binadan teşekkül ihtisas merkezinin açılışını gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İslam dünyasının yaşadığı travmaların sebeplerinin, ilim, hikmet ve marifetin birbirinden ayrılması ve Kitabın ayetleriyle kâinatın ayetlerinin birbirinden ayrılması olduğunu vurguladı.

Dini Yüksek İhtisas Merkezleri gibi müesseselerin varlığının İslam dünyası için önemine de işaret eden Başkan Görmez, Diyanet teşkilatının artık sadece Türkiye'ye değil, bütün İslam dünyasına hizmet götüren bir müessese haline geldiğini belirtti.

Yakın bir zamanda Diyanet İslam Akademilerinin kurulacağının müjdesini veren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İslam dünyasında din eğitimi veren ilim merkezlerinin çöktüğünü, Diyanet İslam Akademilerinin son derece önem arz ettiğini belirterek şunları söyledi;

"Bugün insanlığın en büyük sorunu, kötülüğü ortadan nasıl kaldıracağını bilememesidir..."

Kuran'ı Kerim bizlere yeryüzünde en katı, en azılı düşmanlıkları en sıcak dostluklara nasıl dönüştüreceğimizin formülünü öğretiyor. Allah Kerim Kitabında 'iyilikle kötülük bir değildir. Kötülükleri iyilikle ortadan kaldırmaya çalışın.' buyurur. O zaman en katı düşmanlıkları en sıcak dostluklara dönüştürürsünüz. Yeryüzünde kötülüğe kötülükle karşılık verirseniz kötülüğün sayısını ikiye çıkarırsınız. Kötülüğe iyilikle karşılık verirseniz kötülüğü yok edersiniz. Bu kolay değildir. Allah Kuran'da buyurur ki, 'Buna ancak sabredenler katlanabilir, erişebilir. Ancak nasibi çok yüksek olan insanlar bu talihe sahip olabilir' Bugün dünyada en büyük sorun, bu kötülükleri nasıl ortadan kaldıracağımızı bilemiyoruz. Kötülükler kötülükle, öfkeyle, kinle, nefretle ortadan kalkmaz. Kötülüğü ortadan kaldıracak en büyük güç iyiliktir, sevgidir, merhamettir. İslam'ın insanlığa takdim ettiği adalet merhametli bir adalettir.

"İslam dünyasının yaşadığı travmanın sebebi, cehaleti ilim olarak takdim eden cehalet mühendisliğidir..."

Ülkemizin, İslam dünyasının ve bütün insanlığın içinden geçtiği zor süreçleri yaşıyoruz. Bu zor zamanlarda en büyük sorunlardan bir tanesinin ilimsizlik olduğunu görüyoruz. Modern zamanlarda pek çok mühendislikler üretildi. Bunlardan bir tanesi de cehalet mühendisliği. Cehalet mühendisliği cehaleti ilim olarak takdim etmeyi öngören yanlış bir mühendislik. Bugün Yemen'de, Suriye'de, İslam dünyasında yaşadığımız travmaların sebebi ilmi, hikmeti, marifeti yok sayarak ilim adına, din adına cehalet üretmeye başlamasıdır. Böyle bir zamanda dini ilimler çok önem arz ediyor. Tarih boyunca da önem arz etmiştir.

"İslam'a göre ilim, dini olan ve dini olmayan diye ayrılamaz..."

Dini ilimlerle ilgili iki büyük sorun yaşıyoruz. Bunlardan birincisi, ilim, hikmet ve marifeti birbirinden koparmamızdır. İlmin sahibine âlim, hikmetin sahibine hakim, marifetin sahibine arif diyoruz. Malumat sahibi insanlar çoğaldı ama âlimler, hakimler, arifler azaldı. Bu güzel müesseselerimizin en büyük gayelerinden bir tanesi sadece bilgi vermek değil ilim, hikmet ve marifeti birlikte vermektir. Dini ilimlerle ilgili yaşadığımız ikinci büyük sorun ise, Allah'ın kitaptaki ayetleriyle kâinatın ayetlerini birbirinden ayırmaya kalkışmamız. Bilgi İslam'a göre dini ve dini olmayan diye tasnif edilemez. Tefsir ve hadis ne kadar dini bir ilim ise fizik ve matematik o kadar dinidir. Hükmü ve hikmeti birbirinden ayırmak mümkün değildir. İslam dünyasının yaşadığı travmaların bir sebebi de budur. O yüzden bu merkezlerimiz büyük önem arz ediyor.

"Diyanet sadece Türkiye'nin değil, bütün Müslümanların Diyanet'i olmuştur..."

Diyanet sadece Türkiye'nin değil, bütün Müslümanların Diyanet'i olmuştur. Diyanet teşkilatı, Orta Asya, Başkanlar, Afrika ve diğer coğrafyalarda yaşayan kardeşlerimizin din hizmetlerinde, din eğitiminde kapısını çaldığı müessese olmuştur. 2006 yılından itibaren Afrika'nın kırk noktasında hizmet veren, Latin Amerika'da yaşayan yedi milyon kardeşimize hizmet götüren, Pasifik Asya'daki Müslüman kardeşlerimize hizmet götüren bir teşkilat olmuştur.

Diyanet İslam Akademileri kuruluyor...

Biz Türkiye olarak din eğitiminde Kitap'taki ayetlerle kâinatın ayetlerini birlikte vermişiz. Millet olarak bu bizim başarılarımızdandır. Bu başarılarımızı gören İslam âlemi bize yönelmiş durumdadır. Bugün İslam dünyasında bütün ilim merkezleri çökmüş vaziyette. Mısır, Bağdat, Şam, Yemen, Trablus hepsinden ateşler yükseliyor. Şuanda bu ilim merkezleri çöktü. Bütün dünya kapımızı çalmaya başladı. İslam dünyası çocuklarını göndererek Türkiye'de ilim tahsil etmesini istiyorlar. Böyle güzel ihtisas merkezlerimizde eğitim almak için, din adamları yetiştirmek için talepler devam ediyor. İlahiyat eğitiminden sonra üç yıllık eğitim veren bu müesseselerin artık Diyanet İslam Akademilerine dönüşmesi gerekmektedir. Bunun çalışması devam ediyor. Bu müesseseler artık sadece kurs değil ilahiyattan sonra üç yıl eğitim görülen, bütün dünyaya hitap eden, İslam dünyasına hitap eden, yeryüzüne barışı yayacak, ilmi hikmeti marifeti yayacak, cehalet mühendisliklerini ilimle hikmetle marifetle ortadan kaldıracak birer Diyanet İslam Akademilerine dönüşmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.

Kuruluşundan itibaren bu müessesenin yapımına katkıda bulunan her kardeşimize teşekkür etmek istiyorum. Bu topraklar payidar oldukça bu müesseselerde ilim hikmet ve marifet üretmeyi Allah nasip etsin. Bu toprakları Allah kıyamet sabahına kadar payidar eylesin.

İşitme engelli öğrencilerle işaret diliyle sohbet...

Açılışın ardından merkezi gezen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, işitme engelli öğrencilerin olduğu bir sınıfta onlarla sohbet etti. Daha evvel öğrencilerin kendisini Ankara'da ziyaret ettiklerini belirten Başkan Görmez, "Bu öğrenciler benim arkadaşlarım. Biz onlarla daha önce tanıştık. Bana işaret diliyle Kur'an okudular. Benden işaret diliyle Kabe'ye gitmek istediklerini söylediler. Biz de onları kırmadık. Hepsini umreye gönderdik. Bu öğrencilerimiz benim arkadaşlarım" dedi. İşitme engelli öğrenciler ise Başkan Görmez'e işaret diliyle teşekkür ederek, yine işaret diliyle Kur'an-ı Kerim okudular.

Açılışa Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Ercan Teke, Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık, Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven ve çok sayıda davetli katıldı.

Başkan Görmez, merkezin yapımında emeği geçenlere plaket takdim etti.

Kaynak: diyanet.gov.tr

[gallery columns="4" size="medium" ids="79111,79113,79112,79110,79109,79108,79107,79106,79105,79104,79103"]