Diyarbakır'daki 27 Sahabeye Büyük İlgi
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu uzun süre ibadete kapalı olan ve yeniden ibadete açılan, içerisinde 27 şehit sahabenin metfun olduğu Hazreti Süleyman Camii'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Hazreti Süleyman Camii, Nasiriyye Camii Meşhed Camii, Murtaza Paşa Camii ve Kale Camii olmak üzere birçok isimle anılıyor. Minaresindeki kitabelerden anlaşıldığına göre Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından 1155-1160 yılları arasında yaptırılan caminin en önemli özelliği Hz. Ömer döneminde Diyarbakır’ın fethinin buradan başlamasıdır.
Caminin bitişiğinde Osmanlılar döneminde yapılan Halid Bin Velid’in oğlu Süleyman ile Diyarbakır’ın Araplar tarafından alınışı sırasında şehit düşen diğer sahabelerin burada yattığı Meşhed bulunuyor. Sahabelerin burada yatıyor olması burayı günümüzde de canlı bir ziyaretgâh haline getirmiştir.
Batısında bir Sahabeler Türbesi, namazgâh ve bir çeşme bulunan caminin kuzeyinde de bir türbe ve bir çeşme vardır. Yapının mimarı belli değildir. Cami kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen bir alanı kaplıyor. Kuzeyinde bulunan son cemaat yerinden harime geçiş sağlanıyor. Neredeyse tamamı taştan yapılmış olan yapıda ilgi çekici süsleme özelliklerine rastlanıyor.
HAZRETİ SÜLEYMAN CAMİİ'NE YOĞUN İLGİ
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu uzun süre ibadete kapalı olan ve terör örgütüne yönelik operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açılan 27 şehit sahabenin metfun olduğu Hazreti Süleyman Camii'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Cevat Paşa Mahallesi'ndeki camiye çocuklarıyla adeta akın eden vatandaşlar, ibadet ederek, sahabelerin kabirleri başında Kur'an okudu, dua etti.
Vatandaşlardan Nurettin Büyüm, terör saldırılarının yaşanmasında belediyenin sorumlu olduğunu, belediyenin caminin suyunu kesmeye çalıştığını savundu.
Büyüm, "Caminin suyundan 12 kez numune alıp incelemeye götürdüler. Belediyenin bu suyu kesmek için olan gayretini hala anlamış değiliz. Artık bu çabalarından vazgeçsinler. Buranın güzelliğine bir katkı sunsunlar." dedi.
Sahabelerin Allah rızası için fethetmeye geldiğini, onların emanet ettiğini ruhu ve atmosferi yaşatmaları gerektiğini anlatan Nurettin Büyüm, caminin herkes için çok önemli olduğunu bildirdi.
YORUMLAR