Dolmabahçe Sarayı Tarihi
Dolmabahçe Sarayı ne zaman ve kim tarafından yaptırılmıştır? Dolmabahçe Sarayı nerede ve hangi mimari usule göre yapılmıştır? İşte Dolmabahçe Sarayı hakkında bilinmeyenler...
Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecit tarafından 1839-1861 yılları arasında yaptırıldı.
DOLMABAHÇE İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Beşiktaş’ta Dolmabahçe Sarayı’nın olduğu alanda 16. yüzyılda çok güzel bir koy vardı. Hatta Osmanlı kaptan-ı deryası, gemilerini bu koya demirlerdi.
17. yüzyılda koy, neredeyse bir bataklığa dönüştü. Bu yüzden de bataklık doldurularak kurutuldu ve padişahların gelerek dinlendiği bir hasbahçeye dönüştürüldü. Denizden doldurularak meydana getirildiği için bu bahçeye “Dolmabahçe” adı verildi.
İlk başlarda Beşiktaş Saray-ı Hümayunu diye adlandırılırken daha sonradan ismi Dolmabahçe Sarayı şeklinde değişti.
DOLMABAHÇE SARAYI NE ZAMAN YAPTIRILMIŞTIR?
Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecit tarafından 1839-1861 yılları arasında yaptırıldı.. Mimarları Garabet ve Nikoğos Balyan’dır. Dolmabahçe Sarayı, 250 bin m²’lik bir alan üzerine kuruldu. 600 m uzunluğunda mermer bir rıhtım üzerine inşa edildi. Sarayın 285 odası, 44 salonu ve 6 hamamı vardır. Dış cephe duvarları taştan, iç duvarlar tuğladan, sarayın iç döşemeleri ahşaptandır. Sultan Mehmet Reşat döneminde 1910-1912 yıllarında saraya, elektrik ve kalorifer sistemi ilave edildi.
Dolmabahçe Sarayı, ana yapının haricinde Veliaht Dairesi, Mefruşat ve Muhafızlar Dairesi, Hareket Köşkleri, Camlı Köşk ve diğer bazı küçük bölümlerden oluşmaktadır. Saraya, kara tarafından açılan iki ana kapı ile yedi tane yan kapıdan girilir. Deniz tarafında ise beş adet kapısı vardır. Kara tarafındaki muazzam kapılardan birinin adı Hazine Kapısı, diğeri Merasim (Saltanat) Kapısı’dır.
Dolmabahçe Sarayı, Avrupa sarayları örnek alınarak yapılmasına karşılık “Harem”in -eskisi kadar kesin çizgilerle olmasa da- ayrı bir bölüm olarak kurulmasına özen gösterildi.
DOLMABAHÇE SARAYI HANGİ MİMARİ USULE GÖRE YAPILMIŞTIR?
Dolmabahçe Sarayı; millî mimari anlayışından tamamen uzak, Avrupa sarayları örnek alınarak inşa edildi. Mimarî özellikleri itibariyle Fransız Barok, Alman Rokoko, İngiliz Neo Klasizmi ile İtalyan Rönesans mimarisinin karışımıdır.
DOLMABAHÇE SARAYI BÖLÜMLERİ
Dolmabahçe Sarayı üç bölümden oluşmaktadır:
- Mâbeyn-i Hümayun
- Müayede Salonu
- Harem Dairesi
DOLMABAHÇE SARAYI’NIN MÜZEYE ÇEVRİLMESİ
1926-1984 yılları arasında protokol ve ziyarete kısmen açık olan Dolmabahçe Sarayı, 1984 yılından itibaren “müze- saray” olarak ziyarete açıldı.
DOLMABAHÇE SARAYI NEREDEDİR? - HARİTA
DOLMABAHÇE SARAYI FOTOĞRAFLARI
Dolmabahçe Sarayı önünden Surre Alayı geçerken
Osmanlı döneminde Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı kapısı
Dolmabahçe Sarayı’nın denize açılan kapısı
Dolmabahçe Sarayı’nın denizden görünümü
Dolmabahçe Sarayı (Dolmabahçe Palace)
Dolmabahçe Sarayı’nın içi
Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi