Dua Tedaviye Etki Eder mi?

SIHHAT

Ortodoks tıbbı son çeyrek yüzyılda akıl almaz bir hızla gelişerek bir çok sahada umutları yeşertmeye devam ediyor. Genom projesinin mimarları da bizi ölümsüzlüğe doğru götürdüklerini iddia ediyorlar. Bütün bunlara rağmen, son zamanlarda daha sık haber olmaya başlayan alternatif terapötik destekler… dua, manevi tedaviler gibi kavramları hepimiz merakla takip ediyoruz.

Dua nedir? Dua ile tedavinin ilişkisini hekimlerimiz nasıl açıklamaya çalışıyor? Bu kadar gelişmişliğe terakkiye ve çağ atlayan nano tedavilere rağmen dua sığınağı tedavide ne kadar bizleri koruyucu zırhı ile kucaklıyor?

İstemek talep etmek dilekte bulunmak anlamına gelen dua, bize hangi kapıları açıyor kısaca bir göz atalım; Dua ile en başta bizi yaratan ve bize şifayı vaad edenle bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Riyanın, maddi çıkarın olmadığı, samimi ve yalın bir buluşma bu...   Hastalıklar biz insanlar için acizlik muhtaçlıktır. Acizlik insanları daha samimi olmaya yöneltir. Samimiyet ise muhabbet ve bereket demektir. Bu psikolojide bir insanın dilden ve kalp yolu ile istekleri doğal olarak beynimizde bazı hormonların salgılanmasına sebebiyet vermektedir. Otonom sinir sistemi ve iç salgı bezlerimiz bu salgılanan maddeler ve hormonlardan olumlu etkilendiği ise yapılan çok yönlü çalışmalarla su yüzüne çıkmış. Beynimizde ve zihnimizde meydana gelen bu biyokimyasal değişim doku ve organlarımız için umulmadık şifalara vesile olabilmektedir.

Dua sığınağı bu etkileri ile korkmuş ürkmüş ölüm gibi yok oluşa doğru giden insan bedenini dinlendiren koruyan kollayan bir limandır.

Batı dünyasında inancın birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını biliyoruz. İnsanların psikolojisi inançlarla desteklendiği takdirde çok daha dirençli hale gelebiliyor. Bir anlamı ile dua bir çeşit psikoterapi. Araştırmalar özellikle çözümünde henüz ileri yol alamadığımız bazı kanser türü hastalıklarda dua ile desteklenen çok sayıda hastanın nasıl iyileştiği ile ilgili çarpıcı gerçekleri, bağışıklık sistemine yaptığı desteklerle olduğunu gösteriyor.

DUA TEDAVİYE ETKİ EDER Mİ?

Geçtiğimiz yıllarda Amerikan Duke Üniversitesi’nin araştırmasında, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi ve Budistlerden oluşan 700 anjiyo ve balon hastasının yakınlarından hastalar için dua etmeleri istendi. Hastalar ve doktorların bu durumdan haberi olmadı. 6 ay sonra yoğun dualar ile birlikte rahatlatıcı müzik dokunma ve resim tedavisi alan grupta daha az ölümlere rastlandı.

Yapılan bilimsel çalışmalar bize şu sonucu veriyor. İnsan et ve kemik ötesinde bazı özelliklerle yaratılmıştır. Biz aynı hastalığın farklı insanlar üzerinde tezahürünü ve tedaviye cevabını farklı bulmaya alışkın hekimleriz. Aynı ilaç bir hastada tedaviye yardım ederken başka bir hastada sonuç vermemekte hatta ölümlere sebep bile olabilmekte... Bu örnekleri artırmak mümkün...

Bizleri yoktan var eden yüce Rabbimiz yaratma gücü gibi şifa gücüne sahip olduğunu bizlere aktarıyor. Ölümden başka tüm dertlerin devasını yarattığını da müjdeliyor. Bu gerçeğe göre şifayı ararken biraz da bu alandan bir bakış açısı ile istifade etmeliyiz. Modern batı tıbbı da zaten zorunlu olarak bu yöne doğru kaymak durumu ile yüz yüze.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ

Şunu çok iyi biliyoruz. Her türlü hastalığın tedavisinde hekim hasta diyaloğu önemli. Hastanın doktora ve tedaviye inanması da önemli. Doktorun hastanın iyileşebileceği ile ilgili yapacağı olumlu telkinlerde önemli. Bu üç şey tedavi olma ve şifa bulmada gerçekten önemli.

Seküler tıbbın giderek daha da önemsemeye başladığı dua terapisinde bizim bu günkü bilgilerimize göre henüz çözemediğimiz başka gizemleri de olsa gerek.

Kaynak: Dr. Ali Akben, Altınoluk Dergisi, Sayı: 280