Duha (kuşluk) Namazı İle İlgili Hadisler
Duha (kuşluk) namazı nedir? Duha (kuşluk) namazı ile ilgili hadisler ve fazileti.
Duhâ namazı, gündüzün ilk dörtte biri geçip güneşin ortalığı ısıtmaya başladığı zamandan güneşin tam tepede olduğu zevâl vaktine kadar kılınabilir.
DUHA (KUŞLUK) NAMAZI HAKKINDA HADİSLER
Allah Resûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir bölgeye askerî birlik göndermişti. İslâm askerleri kısa sürede büyük ganimetlerle döndüler. Bunun üzerine bir şahıs:
“–Yâ Resûlâllah! Biz bunlardan daha çabuk dönen ve daha fazla ganimet getiren başka bir birlik görmedik.” dedi. Allah Rasûlü:
“–Ben size bundan daha çabuk dönen ve daha çok ganimet sağlayan bir şeyi haber vereyim mi?” diye sordu ve sözlerine devamla:
“–Bir adam güzelce abdest alarak mescide varır, sabah namazını edâ eder, ardından da kuşluk namazını kılarsa, işte bu şahıs, hem daha çabuk dönmüş, hem de daha fazla kazanmış olur.” buyurdu. (İbn-i Hibbân, VI, 276/2535)
Duha (Kuşluk) Namazının Fazileti
İbn-i Ömer -radıyallâhu anh- der ki:
Ebû Zer -radıyallâhu anh-’a:
“–Amcacığım, bana tavsiyede bulunur musunuz?” dedim. Bana şöyle dedi:
“–Benim Resûlullâh’tan istediğim şeyi sen de benden istedin. Allah Resûlü şöyle buyurmuştu:
«Duhâ namazını iki rekât kılarsan, gâfillerden yazılmazsın; dört rekât kılarsan, âbidlerden yazılırsın; altı rekât kılarsan, Allâh senin ihtiyaçlarını giderir; sekiz rekât kılarsan, kânitîn (çok ibâdet edenlerden) yazılırsın; şâyet on iki rekât kılarsan, senin için cennette bir ev inşâ edilir.
Hiçbir gün, hiçbir gece, hattâ hiçbir an yoktur ki, Allah Teâlâ o vakitte kullarından dilediğine ihsan ve ikramda bulunuyor olmasın! Allah Teâlâ hiçbir kuluna, kalbine zâtının zikrini ilhâm etmekten daha büyük bir ihsanda bulunmamıştır.»” (Heysemî, II, 237; Ali el-Müttakî, VII, 809/21511)
Duha Kapısı
Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:
“Cennet’te bir kapı vardır ki, adına Duhâ Kapısı denir. Kıyâmet günü bir münâdî:
«–Duhâ (kuşluk) namazına devâm edenler neredeler? İşte kapınız, Allâh’ın rahmetiyle oradan (Cennet’e) giriniz!» diye çağırır.” (Süyûtî, I, 355/2323)[1]
Dipnot:
[1] Duhâ namazı, gündüzün ilk dörtte biri geçip güneşin ortalığı ısıtmaya başladığı zamandan güneşin tam tepede olduğu zevâl vaktine kadar kılınabilir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları