Dünya 1 Lira Türkiye 20 Lira Verdi

Hizmet

İlk kez Türkiye'de düzenlenecek olan ve küresel insani yardım politikalarının belirleneceği BM Dünya İnsani Zirvesi başladı.

Türkiye'nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın 3'üncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla “en cömert donör" ülkesi olması nedeniyle BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul'da gerçekleşmesine karar verildi.

Türkiye, tarihte ilk kez yapılan Dünya İnsani Zirvesi'ne 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde ev sahipliği yapıyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50'nin üzerinde bakan katılıyor.

EN CÖMERT ÜLKE

Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında 10 milyar ABD doları tutarında bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, Türkiye'nin bu fedakârlığına katkısı ise yalnızca 462 milyon ABD doları oldu. Bir başka deyişle dünyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık Türkiye, yaklaşık 20 lira yardımda bulundu. Öte yandan sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin kaynakları da dikkate alındığında Türkiye, Suriyeli mülteciler için yaklaşık 20 milyar ABD doları tutarında bir harcama yaptı.

Türkiye, 2014 Küresel İnsani Yardım raporuna göre dünyada milli gelirine oranla en çok insani yardım yapan ülke olurken, yine aynı rapora göre, son üç yıldır dünyanın en çok insani yardım yapan üçüncü ülkesi haline geldi. İnsan odaklı diplomasisi yürüten Türkiye, bir yandan küresel düzeyde nerede ihtiyaç sahibi varsa yardım elini uzatırken, diğer yandan da 3 milyonu aşkın sığınmacıya kapılarını açtı.

TARİHTE İLK KEZ İSTANBUL'DA

Türkiye'nin insani yardım alanında ulaştığın nokta, Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılında ilki düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi organizasyonuna İstanbul'un ev sahipliği yapması sonucunu doğurdu. Dünya'nın bundan sonraki insani yardım stratejilerinin ve politikalarının belirleneceği Dünya İnsani Zirvesi'nde; Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir bir uluslararası yardım sistemi kurulması, açık kapı politikamızın tüm ülkelerce benimsenmesi ve sığınmacılara ilişkin farkındalık ve bilinç artırımı yapılması konuları gündeme taşınacak.

DÜNYANIN GÖZÜ BU ZİRVEDE

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile birlikte ev sahipliği yapılacak zirve, Dünya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle bir araya getirecek; insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, özel sektör ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara yanıt arayacak. Türkiye, bu alandaki tecrübelerini ve dünyaya örnek teşkil eden uygulamalarını Zirve'de uluslararası toplumla paylaşacak. 2016 Dünya İnsani Zirvesi; daha önce gerçekleşen, 1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri için tarihsel öneme sahip bir adım oluşturacak.