Dünya’nın En Yaşlı Ağacı
Dünya’nın en yaşlı ağacı nerede ve kaç yaşındadır?
Gökleri, Güneş, Ay ve yıldızlarla; yeryüzünü çiçekler, ağaçlar, bağlar, bahçeler ve çeşitli hayvan türleriyle süsleyen Allah’tır. Yeryüzü ve semavattaki varlıkları tefekkür nazarıyla temaşa edenler, ilâhi sanatın mükemmelliği karşısında hayret secdesine varırlar.
Peygamber (s.a.s.) Efendimiz ağaç dikenleri şöyle müjdeliyor:
“Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabânî hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.” (Müslim, Müsâkât, 7)
“Bir kimse ağaç diker de o ağacın meyvesinden bir insan veya Allâh’ın mahlûkâtından herhangi bir varlık yerse bu, o ağacı diken kimse için sadaka olur.” (Ahmed, VI, 444. Bkz. Müslim, Müsâkât, 7)
DÜNYA’DAKİ EN YAŞLI AĞAÇ KAÇ YAŞINDA?
Ağaçlar, türüne bağlı olarak 100 yıldan az veya 1000 yıldan fazla yaşayabilmektedir, ancak belirli bir tür tüm ağaçlardan daha uzun yaşamıştır.
Büyük Havza Bristlecone Çamı (Pinus Longaeva), 5.000 yaşın üzerindeki bir yaşa ulaşan, var olan en eski ağaç olarak kabul edilmiştir. Yani Mısır’daki piramitlerle neredeyse yaşıt...
Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulunmuştur. Ağacın tam konumu ağacı korumak için gizli tutulmaktadır.
YORUMLAR