Dünyayı Mayınlardan Temizliyorlar

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki bir merkezde eğitilen köpekler, dünyanın farklı ülkelerindeki mayın temizleme operasyonlarına katılıyor.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki bir merkezde eğitilen köpekler, dünyanın farklı ülkelerinde mayın temizleme çalışmalarında kullanılıyor.

Norwegian People's Aid (NPA) tarafından 2004 yılında kurulan Küresel Köpek Eğitimi, Mayın ve Patlayıcı Tespit Merkezi'nde eğitilen köpekler, bugüne kadar 106 kilometrekarelik alanda başarılı keşifler gerçekleştirdi.

Merkezin idarecisi Gordana Medunjanin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öncelikli hedeflerinin merkezdeki köpekleri mayın ve patlayıcı tespiti konusunda eğitmek olduğunu söyledi.

Talebin artmasının ardından, merkez olarak eğitmenlere yönelik de bazı eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Medunjanin, uluslararası standartlara ve NPA metotlarına uygun eğitimler aldıklarını aktardı.

Köpek eğitimi konusundaki faaliyetlerini çeşitli yeni eğitim metodlarıyla geliştirdiklerini anlatan Medunjanin, "Kuruluşumuzdan bugüne geçen 12 yılda, dünyanın farklı ülkelerine 500 köpek gönderdik." dedi.

Medunjanin, merkezde yeni doğan, yavru ve yaşlı köpeklere mayın ve patlayıcı tespiti konusunda eğitim verdiklerini belirterek, eğitimin köpeklerin mayın temizleme operasyonlarına katılmak için gerekli akreditasyonu aldıkları final aşamasına kadar sürdüğünü ifade etti.

Merkezde halen farklı yaş gruplarından 50 köpeğin bulunduğunu aktaran Medunjanin, eğitimleri devam eden köpeklerin güçlü ve zeki olma özellikleriyle de bilinen Belçika çoban köpekleri olduğunu söyledi.

Eğitimleri 15 ila 18 ay sürüyor

Aynı zamanda eski bir köpek eğitmeni olan veteriner Alma Dukic de Belçika çoban köpeklerinin zorlu ve beklenmedik yaşam koşullarına karşı dirençli olduklarını belirterek, sıcağa dayanıklı bir cins olduklarından, daha çok sıcak ülkelere köpek gönderen bu merkez için de uygun olduklarını söyledi.

Köpeklerin eğitimine çok erken dönemlerde başlandığını aktaran Dukic, bu şekilde mayın tespiti konusunda çok daha başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Merkezdeki köpekler, mayınlı arazilere gönderilmeden önce, özel mayın temizleme alanlarında 15 ila 18 ay eğitim alıyor. Mayın aramasının gerçekleştirildiği alanlarda, köpeklerin avlanma içgüdüsüyle hareket edip koku alma duyularının kuvvetlenmesi için çeşitli uygulamalar yapılıyor. Koku alma duyusu yeterli düzeye ulaşınca da yerin altındaki nesneleri bulma antremanlarına geçilerek mayın tespiti aşamasına geçiliyor.

Köpeklerin eğitiminde "kong" adı verilen ve daha sonraki aşamalarda yerine gerçek mayının geçeceği bir oyuncak kullanılıyor. Köpek mayını bulduğunda, hareketsiz bir şekilde oturarak bakışlarını mayının olduğu noktaya odaklıyor.

Dukic, merkezdeki köpeklerin eğitim gördükleri özel mayınlı arazilerde bugüne kadar yüzde yüz başarı gösterdiklerini söyledi.

Senegal, Kongo, Kamboçya

Merkez, güvenilirliği sayesinde Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri (OS BİH) bünyesindeki Mayın Temizleme Birimiyle de işbirliği yapıyor. Merkez yetkilileri, son 5 yıl içinde Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri için 17 köpek eğittiklerini söyledi.

Merkezin idarecisi Medunjanin, eğittikleri köpeklerin mayın temizleme operasyonlarında gösterdikleri başarının ne kadar faydalı olabileceklerinin göstergesi olduğunu belirterek, "Farklı ülkelere gönderdiğimiz 500 köpek, elimizdeki verilere göre 106 kilometrekarelik bir alanda keşif yaptı. Bu çok etkileyici bir rakam. Bugüne kadar yapılan keşif çalışmalarında hiçbir kazanın gerçekleşmesine de fırsat verilmedi." ifadelerini kullandı.

Yetkililer, merkezde yetişen köpeklerin Bosna Hersek'in yanı sıra Şili, Kolombiya, Ürdün, Senegal, Kongo, Kamboçya, Etiyopya, Tanzanya ve daha birçok ülkede mayın temizleme operasyonlarına katıldığını bildirdi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.