Düşünceleri Yazan Çip Geliştirildi
Bilim adamları beyin aktivitelerini yazıya dönüştürecek bir çip geliştirdi. Askeri alanda kullanılması öngürülen çipin ileride felçli hastalar için de umut olacağı açıklandı.
ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı DARPA’da görevli bilim adamları beyin aktivitelerini bilgisayarda okunmasını sağlayacak bir çip geliştirdi. Bu sayede felç sonrası konuşma yetisini kaybedenler, engellilere bilgisayar aracılığıyla çevresindekilerle iletişim kurmanın yolu açıldı.
KOD SİSTEMİ
Kulağa çılgınca gelen projenin ana hatları açıklandı. Bilim kurgu filmlerini akıllara getiren çipin işleyişi şöyle: Bilindiği gibi bilgisayarda metinler ya da işletim yapısı ikili rakam sistemi 0 ve 1 kullanılarak algılanıyor. Buna da binary (ikili kod) deniliyor. Akıldan geçenleri bilgisayarın anlaması için çip önce düşünce sırasındaki nöral aktiviteyi bilişim teknolojinin dilini oluşturan birler ve sıfırlar olarak bilgisayara gönderiyor. Düşünceyi yazılım dilinde algılayan bilgisayar algoritmadan yola çıkarak kodları metne dönüştürüyor. Kısaca elektrokimyasal dilin matematiksel karşılığı sözcüklere dönüşüyor.
NE AMAÇLA KULLANILACAĞI MUAMMA
DARPA, beyin ve bilgisayar arasında ilk kablosuz bağlantının temellerini yıllar önce atmıştı. Mevcut çip teknolojisinin en gelişmiş hali olarak açıklanan yeni implant, nörolojik dönüştürücü olarak tanımlanıyor. Çip, beyin ve djital dünya arasında eşi görülmemiş bir sinyal çözünürlüğüne ve aktarım için bant genişliğine sahip. DARPA Neural Engineering System Design (NESD) olarak açıkladığı teknolojinin insan deneylerine başlamak için gerekli izinleri de aldı. DARPA geçen yıl da beyindeki anıları silip yerine yenilerini aktaracak bir beyin çipi geliştirmişti. Bilim dünyasında tartışma yaratan çipin savaş sonrası travma yaşayan askerlerde kullanılacağı açıklanmıştı. Bir grup bilim adamı beyni okuyan yeni çipin teröristlerin sorgulanmasında kullanılacağını iddia etti.
YORUMLAR