Ebu Bekre Es-sekafî’nin (r.a.) Hayatı
Ebû Bekre es-Sekafî’nin (r.a.) hayatı hakkında fazla bilgi yoktur. Vâsıt yakınlarındaki Zendeverd şehrinden olan annesi Sümeyye’nin İran kisrâsı tarafından Yemen Meliki Ebü’l-Hayr’a hediye edildiği, melikin de ülkesine dönerken Tâif’te hastalandığı sırada kendisini tedavi eden meşhur Arap tabibi Hâris b. Kelede’ye onu hediye ettiği bilinmektedir. Ebû Bekre es-Sekafî’nin (r.a.) kısaca hayatı...
Ebû Bekre -radıyallahu anh- Tâiflidir. Annesi ve babası köle olduğu için o da köle sayılıyordu. Müslümanlar Tâif’i kuşattıkları zaman Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz, gelip Müslümanlara katılan hürler serbest, köleler hür olacak diye ilân etti. Ebû Bekre -radıyallahu anh- Tâif kalesinden aşağı, “Bekre” denen bir kuyu çıkrığı ile inerek gelen 23 köleden biriydi. Bu sebeple Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz ona “Ebû Bekre” -radıyallahu anh- diye iltifat etti. O günden sonra hep bu künye ile anıldı.
ÇOK İBADET ETMESİYLE TANINAN SAHABİ
Ebû Bekre -radıyallahu anh- çok ibadet etmesiyle tanınan bir sahâbî idi. Rivayet ettiği bu hadîs-i şerîfi hayatı boyunca tatbik etti. Bu sebeple de ashâb-ı kirâm arasında çıkan anlaşmazlıkların hiçbirine katılmadı. Hatta onun “Bir Müslüman kılıcını çekip beni öldürmeye kalksa, ona engel olmam” dediği nakledilir. Kendisinden 132 hadis rivayet edilmiştir.
EBU BEKRE ES-SEKAFÎ (R.A.) NE ZAMAN VE NEREDE VEFAT ETTİ?
Ebû Bekre -radıyallahu anh- Hicretin 51. yılında (671) Basra’da vefat etti.
Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları