Elbiseye Bulaşan Tükürüğün Hükmü Hakkında Hadisler

HADİSLER

Tükürük necis midir? Elbiseye bulaşan tükürüğün hükmü hakkında hadisler…

Ebî Nadra radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem elbisesine tükürdü ve elbisesinin bir kısmını diğer kısmı ile sürttü. (Ebû Dâvûd, Taharet, 143/389)

Hadisin Açıklaması

Bu hadis-i şerif mürseldir. Tükürük necis değildir, fakat mikroplu olabilir, hem de insanı tiksindiricidir. Bu olaya sebep olan şey şudur. Rasûlullah Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem namazda Kıble’ye karşı tüküren birini gördü ve:

“- Sizden birniz namaza durduğu zaman Rabbı’na münacaat eder. Kıble’ye karşı tükürmesin, lakin soluna veya ayağının altına tükürsün,” buyurdu. Sonra elbisesinin bir tarafını alarak oraya tükürdü, elbisesinin o kısmını diğer kısmı ile oğuşturdu, veyahut böyle yapar, buyurdu.

Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz namazda Kıble’ye karşı tükürmeyi önlemek için bir mendil parçası kullanmayı, o yoksa elbisesine böylece silinir, diyerek tarif etmiş ve başkasını tiksindirmeye kimsenin hakkı olmadığını bildirmiş oldu.

*

Enes bin Mâlik radıyallahu anhdan:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den bir önceki hadisin benzeri rivâyet olundu. (Ebû Dâvûd, Taharet, 143/390; Buharî, Kitâb’us-Salât, b. 33, s. 106; Müslim, Kitâb’ül-Mesâcit, b. 13, n. 549, s. 389, c. 1; Neseî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 104, s. 163, c. 1)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları