Elif Lam Mim Dinle - Elif Lam Mim Türkçe Okunuşu ve Anlamı

Büyük Çamlıca Camiî İmam-Hatibi Kerim Öztürk, Bakara suresinin ilk 5 ayetini (Bakara suresi 1-5. ayet=Elif Lâm Mîm) okuyor. Elif Lâm Mîm ne demektir? Elif Lâm Mîm fazileti ve sırları nedir? Elif Lâm Mîm Arapça, okunuşu ve anlamı.

ELİF LAM MİM NE DEMEKTİR?

“Elif. Lâm. Mîm.” tefsir ilminde “Hurûf-u Mukattaa” diye bilinen ve “ayrı ayrı okunan harfler”dir.

Hurûf-u Mukattaa, Allah ve Resûlü arasında husûsî şifrelerdir. Mânasını ancak Allah ve Resûlü bilir. Cenab-ı Hak, tek tek okunan bu harflerle muhatapların dikkatlerini çekerek, bir an için her işi bırakıp vahyedilen muazzam ilâhî hakikatleri can kulağıyla dinlemelerini temin etmektedir.

ELİF LAM MİM OKUMANIN FAZİLETİ

Huruf-u Mukattaa’nın gerek okunması, gerekse yazılmasının maddî ve manevî pek çok tesir ve faydaları vardır.

İbni Mesud’dan radıyallahu anh rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis Elif bir harftir, Lâm bir harftir, Mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)

ELİF LAM MİM (BAKARA SURESİ 1-5. AYETLER) ARAPÇA

ELİF LAM MİM (BAKARA SURESİ 1-5. AYETLER) TÜRKÇE OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

  1. Elif. Lâm. Mîm.
  2. Zâlikel kitâbu lâ reybe fîh(fîhi), huden lil muttekîn(muttekîne).
  3. Ellezîne yu’minûne bil gaybi ve yukîmûnes salâte ve mimmâ razaknâhum yunfikûn(yunfikûne).
  4. Vellezîne yu’minûne bi mâ unzile ileyke ve mâ unzile min kablik(kablike) ve bil âhireti hum yûkınûn(yûkınûne).
  5. Ulâike alâ huden min rabbihim ve ulâike humul muflihûn(muflihûne).

ELİF LAM MİM (BAKARA SURESİ 1-5. AYETLER) ANLAMI

Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla.

  1. Elif Lâm Mîm.   
  2. Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.  
  3. Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar.           
  4. Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar.             
  5. İşte onlar Rab’lerinden (gelen) bir doğru yol üzeredirler ve kurtuluşa erenler de işte onlardır.

ELİF LAM MİM (BAKARA SURESİ 1. AYET) TEFSİRİ

“Elif. Lâm. Mîm.” tefsir ilminde “hurûf-i mukattaa” diye bilinen ve “ayrı ayrı okunan harfler”dir. Kur’ân-ı Kerîm’in yirmi dokuz sûresine bu harflerle başlanır. Bazıları sûre başlarında müstakil bir ayet iken, bazıları da âyetin bir bölümüdür. Buradakiler ise müstakil bir ayettir. Bu harfler, Kur’an’ın müteşâbih âyetlerindendir. Müteşâbih, birden çok mâna ifade etmesi sebebiyle hangisinin kastedildiği okuyanların çoğu tarafından tam olarak anlaşılamayan âyetlere denir. Bu harflerin mâhiyeti ve hangi mânaya geldiği hususunda pek çok görüş bulunmaktadır. Bunlar arasında tercih edilen görüşler şunlardır:

› Bu harfler, Kur’ân-ı Kerîm’in Allah kelâmı olduğuna inanmayanlara meydan okumak için bazı sûrelerin başına getirilmiş ve âdetâ şu mâna kastedilmiştir: “Kur’an-ı Kerîm, şu gördüğü­nüz ve işittiğiniz harflerden oluşan kelime ve cümlelerden meydana gelmektedir. Siz bu harfleri bili­yorsunuz. O hâlde gücünüz yetiyorsa haydi siz de bu harfleri kullanarak Kur’an’a benzer bir kitap ortaya koyun!”

› Hurûf-i mukattaa, Allah ve Rasûlü arasında hususi şifrelerdir. Mânasını ancak Allah ve Rasûlü bilir. Bu görüşte olan âlimler, “Onlar Kur’ân’ın sırrıdır. Biz zâhirine inanır, mânasını Allah’a bırakırız” derler.

› Cenab-ı Hak, tek tek okunan bu harflerle muhatapların dikkatlerini çekerek, bir an için her işi bırakıp vahyedilen muazzam ilâhî hakikatleri can kulağıyla dinlemelerini temin etmektedir. Zira insan fıtratında, görmediği ve duymadığı garib şeylere karşı ilgi duyma özelliği vardır. İnsanlar, bu harflerin mânasını anlamaya çalışırken, onlardan sonra gelen bölümleri de dinlerler ve böylece maksad hâsıl olur.

› Başında bu­lundukları sûrelerin muhtevalarına dikkat çekmek üzere Allah Teâlâ bu harflerle yemin etmektedir.

Kaynak: Prof. Dr. Ömer Çelik Tefsiri

İslam ve İhsan

“ELİF LAM MİM” NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

“Elif Lam Mim” Nedir, Ne Anlama Gelir?

KUR’AN OKUMANIN FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİSLER

Kur’an Okumanın Fazileti ile İlgili Hadisler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Hiç Birşey Zor Değildir Başarmak İçin Mücadele Edin

    Ezberlemeye çalışmayın.gunde bir defa okuyun .hepsi bu ..

    daha 3.satırı ezberledim

    Rabbim tez zamanda ezberlemek isteyenlere ezberleyebilip idark edebilmeyi nasip etsin.

    çok zor yaaa kelimeler

    • Beynı olan yapar karsım

    • Kolaydır herşey oyüzden çalış

    çok güzel bir dua

    Bencede çok güzel bir site

    Cami'ye ezberliyorum

    bi türlü ezberleyemedim yaf :(

    • Her satırı 10 kez tekrarlayan okumadan deneyin.☺

    Çoh ğüzeh

    Ben şu an ezberleme aşamasındayım

    • Sürekli tekrar dinleyin 5 dk ezberleyin

    • Kendi başına ezber olmuyor okuması durulması gereken yerleri var

    Güzel bir site

    Çok uzun bir sure

    • Bir çok şarkıdan kısadır ama onca şarkıları ezbere biliriz bunları ezberlemek zor olmaması lazım

    çk iy i kolay ezbere

    ben daha ezber aşamasındayım

    Hangi namazda kac kere okunuyor bilen varmı

    Hangi namazda kac kere okunuyor bilen varmı

    • Her namaz da okunur...
      Güzel bir dua...

    • Her namazda oku

    • Herzaman her zamanda okunu hem anlam ile guzel birde duadir

    Ezberledim namazlarda okuyorum.Sıra zilzal süresinden.

    Ezberledim namazlarda okuyorum

    Ezberleyeli 1 yıl oldu

    Annem okudu çok beğendim

    ALLAH İÇİN VE TÖREN İÇİN EZBERLİYORUM
    ALLAH EZBERLEYEN HERKESE YARDIM ETSİN İNŞALLAH

    • Samet Karataş

    ALLAH en büyük

    Kursum için

    çok teşekkürler ederim. çok kolay ezberledim

    Ezberlemem gerekiyordu yardımcı oldu

    Okul icin (=

    ağabey azıcık uzun sure değil mi?

    Sınavım var diye pirincime okudum sağolun

    Bugün kandil ve annem abdest Alıcam dedi işte sonra bende sıkıldım abdest aldm fln dua okumak için açtım rastgele , burası çıktı :D

    Boşver okulu Allah için ezberle namazlarda okuyacak sure olur

    • Katılıyom

    Okul için ezberliyom

    • aferin size böyle devam

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.