Emin Saraç Hocaefendi’nin Hayatı
Erkam TV’de Dr. Adem Ergül’ün sunduğu “İslam ve Hayat” programında Nurettin Yıldız Hoca, hocası Muhammed Emin Saraç Hocaefendi’yi anlatıyor.
MUHAMMED EMİN SARAÇ HOCAEFENDİ KİMDİR?
Muhammed Emin Saraç, 1931 yılında Tokat’ın Erbaa ilçesinde doğdu. Dedesinin yanında 6 yaşında Kur’ân-ı Kerîm’i hatmederek hafızlığa başladı.
Emin Saraç, 1940–43 yıllarında Niksar-Merzifon’da mukabeleler okudu. 1950’den sonra Ali Haydar Efendi’nin teşvikiyle Mısır’a, kendi deyimiyle “İlim hicreti” için gitti.
Mısır’a giden M. Emin Saraç, El Ezher Üniversitesi’ne kaydolmak için sınavlara girdi. Burada 9 yıl eğitim aldı. M. Emin Saraç, El Ezher diplomasının Türkiye’de geçersiz kılınmasına rağmen Mısır’da 9 yıl kalarak eğitimine devam etti.
Emin Saraç Hocaefendi, 1958 yılının sonunda kardeşi Osman ile İstanbul’a döndü. Döndükten 6 gün sonra yeni bir teklifle ilim hayatına devam etme fırsatı buldu. Dönemin İstanbul İmam Hatip Lisesi müdürünün daveti üzerine hocalık yaptı.
2 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ
Emin Saraç Hocaefendi, 1960’lı yıllarda zorunlu askerlik görevini yerine getirdi.
Emin Saraç Hocaefendi, Osmanlı ulemasının müstakîm çizgisini takip etti. İhlas ve takvası, samimiyet ve şahsiyeti, edep ve ahlakı ile sadece Türkiye’de değil, dünya çapında takdir edilen bir âlim oldu. 2 binden fazla öğrenci yetiştirdi.
Emin Saraç Hocaefendi, yurtdışındaki ilim meclislerinde defalarca Türkiye’yi temsil etti. Mısır, Suriye, Ürdün, Filistin, Kuveyt, Hindistan, Pakistan ve diğer İslam ülkeleriyle ilmî irtibatını devam ettirdi. Yurt dışından gelen İslam âlimlerinin ilk aradıkları kişi oldu.
M. Emin Saraç Hocaefendi, Fi-Zılalil-Kur’ân mütercimleri arasında yer aldı. Ama o eser telifi yerine daha çok ders vermeyi tercih etti. Fatih Camisi’nde 65 yıl boyunca, tefsir, hadis ve fıkıh dersi veren, yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da yüzlerce talebe yetiştiren M. Emin Saraç Hocaefendi, yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle kaldırıldığı Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi’nde vefat etti.
Kaynak: Ajanslar
YORUMLAR