
En Doğru Tesettür Tarifi Nedir?
En doğru tesettür tarifi nedir? Günümüzün modern kıyafetleri tesettüre uygun mudur? Tesettürlü bir hanımın makyaj yapması câiz midir? İnternette, sosyal medyada başörtülü hanımların kendi fotoğraf ve videolarını yayınlamaları doğru mudur?
En doğru tesettür tarifi; Kurʼân-ı Kerîmʼde “cilbab” diye tâbir ediliyor. Cilbab da vücut hatlarını belli etmeyen örtüdür. Vücut hatlarını belli etmedikten sonra, mahallî örf ve kültüre göre çeşitli kıyafetler giymekte herhangi bir mahzur yoktur.
EN DOĞRU TESETTÜR TARİFİ
Tesettürden gaye, o hanımın nâ-mahreme karşı mahfî olması, yani kendini gizlemesi, örtmesi, âdeta şifrelemesidir. Müʼmin bir hanımefendi bu mahfîliğine hiçbir zaman halel getirmeyecek. Vücudunu manken gibi sergilemeyecek.
Müslüman bir hanım, yalnızca kocası için süslenebilir. Fakat süslenerek, hele de makyaj yaparak, kendisine haram olan kimselerin yanına aslâ çıkamaz.
Bilhassa genç kızlarımıza şu hadîs-i şerîfi hatırlatmak isteriz. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyuruyorlar:
“Her göz (harama bakmakla) zinâ eder. Kadın, koku sürünüp (erkeklerin bulunduğu) bir meclisten geçtiği zaman, o da zinâ etmiş sayılır.” (Tirmizî, Edeb, 35/2786; Ebû Dâvûd, Tereccül, 7/4173)
Tesettür kendini nâ-mahrem bakışlardan korumaktır. Bir hanım örtünmekle; hanımlık haysiyetini, hayâ ve vakârını da korur. Müslüman bir hanımın vücut hatlarını belli eden kıyafetler giymesi, yahut kendisine haram olan kimseler için süslenmesi, tesettürün rûhuna aykırıdır.
Hele bir de sosyal medyada resimlerini, videolarını paylaşması, kendini bir mânâda vitrine etmesi demek olur ki, bu da çok yanlış bir davranıştır.
Fakat tesettür sadece hanımlara mahsus bir emir değildir. Erkekler de -aynı şekilde- kendileri için geçerli olan tesettür kâidelerine riâyet etmekle ve gözlerini haramdan korumakla mükelleftirler.
Nitekim Rabbimizʼin hem kadına hem de erkeğe bu husustaki emri gayet açık ve nettir:
“(Rasûlüm!) Müʼmin erkeklere söyle, gözlerini (harama) dikmesinler, ırzlarını da korusunlar! Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz ki Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır.
Müʼmin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; nâmus ve iffetlerini esirgesinler. (Yüz ve el gibi) görünen kısımları müstesnâ olmak üzere, ziynet (yer)lerini teşhir etmesinler. Başörtülerini, tâ yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (müʼmin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tâbî kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık husûsiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına ziynetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları ziynetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar. (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler.)
Ey müʼminler! Hep birden Allâhʼa tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.” (en-Nûr, 30-31)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Rahmet Toplumu Hayırlı Gençlik 2, Erkam Yayınları
YORUMLAR