En Hayırlı ve Faziletli Dostluk

HAYATIMIZ

En hayırlı ve faziletli dostluk hangisidir? Dostumuzun dünya ve ahiretimize etkisi nedir? Peygamberimizin tavsiye ettiği arkadaşlık, dostluk...

Mahmud Sâmi Ramazanoğlu Hazretleri, Rûhu’l-Beyân’da zikredilen şu hâdiseyi, sohbetlerinde zaman zaman naklederlerdi:

“Kıyamet gününde bir kul getirilir ve hesaba çekilir. İyilik ve kötülükleri müsâvî (eşit) gelir. Hasımlarını râzı edecek bir haseneye ihtiyaç duyar. Bunun üzerine Cenâb-ı Hak:

«–Ey kulum, bir haseneye ihtiyacın kaldı. Onu bulursan seni Cennet’e koyarım. Git bak, insanlardan iste, belki biri sana bir hasene bağışlar.» buyurur.

O kul gelir, durumunu anlatarak babasından, annesinden ve arkadaşlarından bir hasene ister. Her birine ihtiyacını arz eder. Hepsi de:

«–Bugün ben de o bir haseneye çok muhtacım!» diyerek müsbet cevap vermez.

Kul mahzun bir şekilde geri döner. Cenâb-ı Hak ona:

«–Ne getirdin?» diye sorar.

O da (büyük bir hüzün içerisinde):

«–Ya Rabbi! Hiç kimse bana bir hasene vermedi.» der.

Allah Teâlâ bunun üzerine:

«–Kulum, senin dünyada Ben’im için edindiğin bir dostun yok muydu?!» buyurur. Bunun üzerine kul, bir dostunu hatırlar ve «Falanca benim dostumdu.» der.

Hak Teâlâ o kimseyi dostuna ulaştırır. O da kendisine ihtiyacını arz eder. Dostu, (Allah için olan muhabbetleri hatırına, dostunun ihtiyacı olan) bir haseneyi ona bağışlar. Kul çok sevinir, geri döner ve olanları Rabbine haber verir. Allah Teâlâ da şöyle buyurur:

«–Dostunun sana bağışladığı o bir haseneyi kabul ettim. Onun hakkından da hiçbir şey eksiltmedim. Seni de, onu da affettim.»” (Bkz. Musâhabe, 4, 69-70; Rûhu’l-Beyân, 14, 96)

Allah için dostluğun ne büyük bir lûtuf olduğunu gösteren, ne kadar da güzel bir hâdise!..

Nitekim Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in haber verdiğine göre, Cenâb-ı Hak kıyâmet günü:

“Nerede Benʼim rızâm için birbirlerini sevenler? Gölgemden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı bugün onları, kendi Arşʼımın gölgesinde gölgelendireceğim.” buyuracaktır. (Bkz. Müslim, Birr, 37)

Dolayısıyla mü’min, sevdiğini Allah için sevecek. Zira Fahr-i Âlem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz de amellerin en fazîletlisinin Allah için sevmek ve Allah için buğzetmek[1] olduğunu haber veriyor.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Şebnem Dergisi, Yıl: 2022 Ay: Ocak Sayı: 203