En Seçkin Kitaplar 60 Dile Çevrildi

Kültür ve Turizm Bakanlığının hayata geçirdiği proje şümulunde, Türk Edebiyatı'ndan en seçkin bin 124 yapıt, 65 ülkede 60 dile çevrildi. Türk Edebiyatı'nın dünyada bilinirliğini sağlamayı amaçlayan projede, 2 bin 1 eserin başka dillere çevrilmesi için 2005'ten bu yana 13 milyon lira destek sağlandı.

"Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile alâkalı Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi" (TEDA) şümulunde bin 124 kitap, 60 dile çevrildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphâneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türk kültür, sanat ve edebiyatının klasik ve çağdaş eserlerinin dünyada tanınmış yayınevlerince çevrilmesi, o dilin konuşulduğu ülke veya ülkelerde yayınlanması gayesiyle TEDA 2005'te hayata geçirildi.

TÜRKÇE'NİN YAZI DİLİ BİRİKİMİ

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen ve Türkçe'nin yazı dili birikiminin dünyaya tanıtılmasının hedeflendiği proje şümulunde, 65 ülkeden 474 yayınevi, çeviri desteğinden yararlanmak için başvurdu.

Aralarında edebiyat dünyasından temsilcilerin ve akademisyenlerin bulunduğu "değerlendirme kurulu"nun belirlenen kriterleri dikkate alarak yaptığı inceleme sonucu, Türk Edebiyatı'nın en seçkin 2 bin 1 yapıtının başka dillere çevrilmesi için, 2005-2015 arasında toplam 13 milyon lira destek verildi. Destek verilen yapıtlardan 361'i çocuk ve ilk gençlik edebiyatı eserlerinden oluşuyor.

483 YAZAR VE ŞÂİRİN ESERLERİ 60 DİLDE YAYIMLANDI

Yayınevlerine, roman ve şiirin yanında tarih ve tiyatro türündeki kitaplarının çevirisi için de destek veriliyor. Proje şümulunde çağdaş yazarların yanı sıra Yunus Emre, Mevlânâ, Ömer Seyfettin ve Mehmet Âkif Ersoy gibi pek çok yazar ve şâirin eserleri de yabancı dillere çevrildi.

Bugüne kadar 483 yazar ve şâirin bin 124 eserinin, Rusça, Urduca, Gürcüce, Lehçe, Hintçe, Çekçe, Slovakça, Katalanca ve Malayca'nın da aralarında bulunduğu 60 farklı dile çevirisi yapıldı.

Türk yazar ve şâirlerin eserlerine yabancı okurların alâkasının artması için 2007'den itibaren TEDA'ya başvurularda gerek sayısal gerekse yazar, eser ve ülke çeşitliliği açısından mühim oranda artış yaşanmasına katkı sağladı.

Proje şümulunde bütçeden en fazla yararlanan ülkeler arasında Bulgaristan, Almanya, Makedonya, İran, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Azerbaycan, ABD; diller arasında ise Almanca, Bulgarca, Arnavutça, Arapça, İngilizce, Farsça, Makedonca, Boşnakça ve Fransızca bulunuyor.

Destek verilen bin 124 eserin farklı dillerdeki bin 518 çevirisi, 65 ülkede okurlarla buluştu. Klasik ve çağdaş Türk Edebiyatı'nı dünyada bilinirliğini sağlayan projeye sadece yurt dışında yayınevleri başvurabiliyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.