Enâm Suresinin 114. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

En‘âm suresinin 114. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Kur’an’ın hak olarak indirildiğini bildiren En‘âm suresinin 114. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz.

Ayet-i kerimede buyrulur:

اَفَغَيْرَ اللّٰهِ اَبْتَغ۪ي حَكَمًا وَهُوَ الَّذ۪ٓي اَنْزَلَ اِلَيْكُمُ الْكِتَابَ مُفَصَّلًاۜ وَالَّذ۪ينَ اٰتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْلَمُونَ اَنَّهُ مُنَزَّلٌ مِنْ رَبِّكَ بِالْحَقِّ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَر۪ينَ

“Size Kitab’ı (Kur’an’ı) hak olarak indiren O iken ben Allah’tan başka bir hakem mi arayacağım?” (de). Kendilerine kitap verdiklerimiz de onun, Rabbin katından hak olarak indirilmiş olduğunu bilirler. O hâlde sakın şüphecilerden olma. (En‘âm, 6/114)

ŞÜPHESİZ Kİ KUR’AN HAKTIR

Bilgi:

Kur’an apaçık bir mucizedir. O, gerçeğin ne olduğunu bildirir. O varken inanmak için başka bir delile ihtiyaç yoktur. Kur’an’ın muhatabı bütün insanlardır. Rabbimiz bu ayet-i kerime ile Peygamberimizin (s.a.v.) ehl-i kitaba; “Kur’an hakkı, batılı ortaya koydu; doğru yolu, yanlış yolu açıkladı. Durum böyle iken ben sizinle benim aramda Rabbimden başka bir hüküm verici hakem mi arayayım?” diye seslenmesini istemektedir. Aslında Yahudi ve Hristiyan bilginleri Kur’an’ın Allah tarafından indirildiğini kesin olarak bilirler. Fakat onların bir kısmı inanmamakta ısrar ederler.

Mesaj:

Müminler, Kur’an’ın hak oluşundan şüpheye düşmezler ve inanmak için başka delil aramazlar.

Kelime Dağarcığı:

Hakem: Kişiler arasındaki anlaşmazlıkları hükme bağlayan kişi.

Münezzel: İndirilmiş.

Mümterîn: Şüphe duyan.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Rasûlüm, onlara şunu söyle: “İçinde neyin doğru, neyin yanlış olduğu iyice açıklanmış olarak size kitabı indiren Allah iken, aramızdaki anlaşmazlıkları çözmede O’ndan başka bir hüküm koyucu mu arayacağım?” Kendilerine kitap verdiğimiz kimseler, Kur’an’ın gerçeğin ta kendisi olarak Rabbinden indirilmiş olduğunu bilirler. Öyleyse sakın şüphe edenlerden olma!

Allah Teâlâ Kur’ân-ı Kerîm’i, hiçbir şüpheye mahal kalmayacak şekilde hakkı bâtıldan, doğruyu yanlıştan ayırmak üzere geniş geniş açıklamalar ihtiva eden bir kitap olarak inzal buyurmuştur. Dolayısıyla bunun dışında başka bir delil veya mûcize istemeye ihtiyaç yoktur.

Elimizde Allah’ın hükmünü bize bildiren böyle bir kitap varken, mes’elelerin izahında ve anlaşmazlıkların çözümünde tutup Allah’tan başka bir hakem aramak boşunadır. Üstelik daha önce kendine kitap verilmiş olanlar, yani Yahudi ve Hristiyanlar, bunlar içinde de özellikle İslâm’la şereflenenler Kur’an’ın Allah’tan gelen hak bir kitap olduğunu bilirler. O halde ne Kur’an hakkında herhangi bir şüphe taşımaya, ne de içinde Allah’ın hükümlerini taşıyan o kitaptan başka bir hüküm kaynağı aramaya gerek vardır.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com