Erkam Yayınevi Nasıl Kuruldu?
Altınoluk Dergisi'nin 361. sayısında Erkam Yayınları'nın nasıl kurulduğuna dâir bir anı yer aldı. Selman Tan'ın gerçekleştirdiği mülakatta Erkam Yayınları'nın kurulma safhası Dursun Aksoy Bey tarafından anlatıldı. İşte mülakatın o kısmı...
"Selman Tan: Erkam Yayınevinin kurulma safahatını sizden dinleyebilir miyiz Efendim?
Dursun Aksoy: Mahmûd Sami Ramazanoğlu Efendimiz kitaplarını yazıp bitirdikçe etrafındaki sevenlerine istinsah etmeleri ve okumaları için gönderiyordu. Malum Osmanlıca kullanılmadığı için istinsah edenlerin yazıları da o kadar kuvvetli olmuyordu. Tabi olarak okuyan da çok az oluyordu.
İstanbul'a gidince Ömer Kirazoğlu ağabeye dedim ki; "Üstadımızın eserlerini yeni yazı ile bastırsak da millet istifade etse, eski yazıdan kimse faydalanamıyor." Ömer ağabey "Ben söyleyemem" dedi. Musa Topbaş Hazretleri o zaman belirgin hâle gelmişti ona aynı teklifte bulundum, o da "Ben söyleyemem" dedi. O zaman besmeleyi çekip Efendi Hazretleri'nin huzuruna girdim. Meramımı arz ettikten sonra "Efendim müsaade ederseniz eserlerinizi yeni harflerle bastıralım, çok istifade edilir" dedim. "Çok istifade ederler mi?" dedi. "Evet ederler" dedim. "Peki öyleyse Halid bin Velid kitabını veriyorum bunu bastırın" dedi.
MAHMÛD SÂMİ RAMAZANOĞLU HAZRETLERİ'NİN İLK BASILAN KİTABI
Cağaloğlu'nda kitapçı İhsan Babalı Bey'e hazırlık yapmak üzere Halid bin Velid kitabını verdim. Bir ay sonra İzmir'den telefonla aradım. İhsan bey "Kitabı bastırmak için kağıt lazım, matbaa masrafı lazım" dedi. Hemen masraflarını kimseye müracaat etmeden kendimden gönderdim. Halit bin Velid kitabı çıktı. Sonra Sami Efendi Hazretlerinin Medineyi Münevvere'ye hicreti mevzubahis oldu. Giderlerken bu sefer Ashâb-ı Kiram kitabını basılmak üzere bıraktılar.
Bunun üzerine Hasan Kamil Yılmaz Bey, Abdullah Sert Bey, Ali Hüsrevoğlu ve Mustafa Büyükbayram Beylerle birlikte bir toplantı yaptık. Kitabın İzmir'de basılmasına karar verdik. İzmir'de Parkevler Matbaasında Ashab-ı Kiram kitabını bastırdıktan sonra Mustafa Büyükbayram Bey'le birlikte arabanın arkasına doldurup vilayet vilayet dağıtma ve satma işlemine başladık.
Musa Efendi Hazretleri bu işe muttali olunca demiş ki; "Bu iş bir kişinin sırtında yürümez bir şirket kurulsun ve kitap basma işi o şirket üzerinden yapılsın." Bu arada Ömer Kirazoğlu ağabeyin de Birinci ve İkinci İstişareler kitaplarını bastırmıştım. Erkam Yayınevi bunun üzerine kuruldu ve ilk sermayesini koymak da fakire nasip oldu. Bu işin temeli böyle kurulmuştur. Daha sonra Altınoluk Dergisi'nin kurulmasıyla iş büyüyerek devam etmektedir çok şükür."
Kaynak: Altınoluk Dergisi, Dursun Aksoy ile Mülakat, mülakatı gerçekleştiren: Selman Tan, Sayı: 361, Mart-2016