Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah

DUALAR ve ZİKİRLER

Esselamü aleyküm ve rahmetullah ne demek? Esselamü aleyküm ve rahmetullah anlamı nedir? Namazda selamı kime veriyoruz? Esselamü aleyküm ve rahmetullah namazda ne zaman ve nerede söylenir? Esselamü aleyküm ve rahmetullah Arapça yazılışı, okunuşu ve anlamı...

Namazımızı bitirmeden önce sağa ve sola başımızı çevirerek verdiğimiz selamın "Esselamü aleyküm ve rahmetullah" Arapça yazılışı, okunuşu ve anlamı...

es- Selâm ismi şerifi her türlü eksiklikten, ayıptan, kusurdan, yaratılmışlara özgü değişim ve yok oluştan münezzeh ve sâlim olan; kullarını her türlü kötülüklerden, tehlikelerden selâmete çıkaran; Cennetteki kullarına selam veren demektir.

  • Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah Arapça Yazılışı:

  • Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah Anlamı:

Anlamı: "Allah'ın selamı üzerinize olsun"

ESSELAMÜ ALEYKÜM VE RAHMETULLAH NAMAZDA NERDE VE NE ZAMAN SÖYLENİR?

Selamın manası şudur; selam veren kimse âdeta şöyle diyor:

“Benden size bir zarar gelmez. Benden taraf siz selamettesiniz. Allah’ın Selam ismine mazhar olun; selamette kalın! Melek, insan ve cin olarak sizi rahatsız edecek bir günahı, bir yanlışı yapmam. Hepimiz Allah’ın kullarıyız ve kardeşiz...”

  • Dualar bitince başımızı önce sağ tarafa çevirerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek selam veririz.
  • Sonra sola çevirip yine "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek selam veririz.
  • Böylece namaz sona ermiş olur.

                       

ES-SELAM ESMASININ ANLAMI VE FAZİLETİ

NAMAZDAN ÇIKARKEN VERİLEN SELAMIN HÜKMÜ NEDİR?

Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre namazların sonunda önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek selam vermek vaciptir. Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir. Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez. Bu selamda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir. Bir görüşe göre de, sağa selam verilmesi vacip, sol tarafa selam verilmesi sünnettir. Namazdan çıkılması, bütün imamlara göre yalnız bir selam ile olur, bununla namaz biter (İbnü’l-Hümâm, Feth, I,328; Zeylaî, Tebyîn, I, 125).

Birinci selamı vermeyi farz gören Şâfiîlere göre bunun terk edilmesi namazı da iptal eder (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 273).

Kaynak: islamveihsan.com