Etik Davranışın Toplumsal Temelini Oluşturan Etkenler
Etik ne demektir? Etik davranışın toplumsal temelini oluşturan etkenler nelerdir?
Etik, kişi veya toplumun uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünüdür.
Toplumu oluşturan, toplumda insan ilişkilerini düzenleyen ana unsurlar; norm, kültür, değer, hukuk, ahlak, etik ve din olarak belirtilebilir.
ETİK DAVRANIŞIN TOPLUMSAL TEMELİNİ OLUŞTURAN ETKENLER
Etik davranışın toplumsal temelini oluşturan etkenler ise üç başlık altında toplanabilir.
- Kültür
- Değerler
- Normlar
Kültür; bir toplumun yaşayış biçimini, dilini zevklerini, yazınını, folklorunu, sanatsal ekinliklerini, öz olarak yaratıcı gücünü kapsamaktadır. Bireyler, içinde yaşadıkları grup, toplum ve kültürün sunduğu değerleri, kültürleşme yoluyla öğrenirler. Çünkü kültürel değerlere uygun davranmayan bireylerin toplumca dışlandığı, benimsenmediği göz ardı edilmemelidir.
Değerler; bireyin yaşamındaki farklı etmenlere yüklediği önemdir. Değer, birey için önemli her türlü düşünce yapısı, obje veya etkinlik olarak da tanımlanabilir. Değerler, bireylerin düşünce, tutum duygu gibi tüm davranışlarını yönlendiren birer ölçüt olarak kabul edilir.
Normlar; değerlerin, belirli rollerle ilişkili olarak ele alınması ve uygulanmasıyla oluşur. Norm; karşılıklı hak, görev ve sorumlulukların belirlenmesinde kişiye yol gösterir. Bireyin tutum ve davranışları norma göre değerlendirilir. Normlar düzeni sağlayan ölçütler bütünüdür.
Normlar yazılı ve yazısız olmak üzere ikiye ayrılabilir.
- Yazılı normlar; yasalar, tüzükler, yönetmelikler biçiminde yetkili organlarca düzenlenir ve yürürlüğe konulur.
- Yazısız normlar; örfler, adetler, töreler, gelenek ve göreneklerdir.
Kaynak: MEB
YORUMLAR