Ettehiyyâtü (Tahiyyat) Duasının Okunuşu ve Anlamı
Ettehiyyâtü (Tahiyyat) duası nasıl okunur? Ettehiyyâtü (Tahiyyat) duasının Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamını (manasını) yazımızda okuyabilirsiniz.
Sözlükte “şehâdet getirmek, tahiyyata oturmak; şahitlik istemek” anlamlarına gelen teşehhüd, fıkıh terimi olarak namaz kılarken ka‘dede kelime-i şehâdeti içeren Tahiyyat duasını okumayı ifade eder. (Kāmus Tercümesi, I, 630; Serahsî, I, 27)
Sahâbe ve tâbiîn dönemlerinde “tahiyyetü’s-salât, hutbetü’s-salât” adlarıyla anılan tahiyyata (Tecrid Tercemesi, II, 707; Şevkânî, VI, 148-149) daha sonraki dönemlerde bu metnin sonundaki kelime-i şehâdetten dolayı teşehhüd ismi verilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) teşehhüdü namazlarda okumuş ve okunuş biçimini Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi ashabına öğretmiştir. (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24)
ETTEHİYYÂTÜ (TAHİYYAT) OKUNUŞU VE ANLAMI
Ettehiyyâtü (Tahiyyat) Duası Arapça
التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ السَّلامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ
Ettehiyyâtü (Tahiyyat) Duası Okunuşu
Hanefî, Hanbelî ve Zâhirîler tarafından tercih edilen İbn Mes‘ûd (r.a.) rivayetine göre teşehhüd (tahiyyat) metni şöyledir:
“et-Tahiyyâtü li’llâhi ve’s-salavâtü ve’t-tayyibât es-selâmü aleyke eyyühe’n-nebiyyü ve rahmetu’llāhi ve berekâtüh es-selâmü aleynâ ve alâ ibâdi’llâhi’s-sâlihîn eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh.”
Ettehiyyâtü (Tahiyyat) Duası Mânâsı
Tahiyyat duasının anlamı şöyledir:
“Bütün tâzimler, övgüler, mülkler, kavlî, bedenî ve malî ibadetler Allah’a mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarına olsun. Kesin olarak bilir ve beyan ederim ki Allah’tan başka tanrı yoktur ve şehâdet ederim ki Hz. Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir.” (Buhârî, “Eẕân”, 148, 150; Müslim, “Ṣalât”, 55)
Kaynak: DİA