Ev Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evlerimizin nasıl göründüğünü belirleyen en önemli etken, yaşam alanının ne kadar temiz ve düzenli olduğudur aslında.
Temizliğin hayatımızdaki tek etkisi elbette estetik olarak yaşam alanlarımızı güzelleştirmesi değil. Temiz evler çok daha sağlıklı ve huzurlu yuvalar yaratıyor ve bu da hem fiziksel olarak daha zinde olmamızı ve gündelik hayatımızı daha enerjik yaşamamızı, hem de psikolojik olarak evlerimizde geçirdiğimiz zamanın pozitif enerjiyle dolu olmasını sağlıyor. Kısacası daha sağlıklı, mutlu ve güzel bir hayatın formülü evlerimizin ne kadar temiz ve düzenli olduğuyla yakından ilgili. Ancak temizlik elbette aynı zamanda bizi yoran ve hepimizin zaman zaman kaçındığı yorucu bir süreç. Gelgelelim eğer işimizi kolaylaştıran temel temizlik kurallarını bilirsek evlerimizde yaptığımız temizlik hem daha uzun ömürlü olur, hem de saatlerce yorulmadan evimizi temiz ve düzenli tutabiliriz. İşte gündelik hayatımızı kolaylaştırmak ve yaşam kalitemizi arttırmak için temizlik yaparken dikkat edilmesi gereken basit ama etkili kurallar....
HER GÜN 20 DAKİKANIZI AYIRIN
Eğer haftasonları saatlerinizi harcayarak tatil gününüzü temizliğe adamak istemiyorsanız her gün yalnızca 20 dakikanızı ayırarak çok daha temiz bir evde yaşayabilirsiniz. Üstelik bu 20 dakika haftalık temizliğin ertesi günü mis gibi olan evinizin beşinci günden sonra sinir bozucu bir dağınıklık ve kirliliğe sahip olmasının da önüne geçer ve her gün evinizi belirli bir düzeyde temiz tutar. Her gün 15-20 dakika ayırarak yapacağınız işlemler ise son derece basit: Yatağınızı toplamak, etrafa göz gezdirip dağınıklık yaratan nesneleri yerlerine yerleştirmek, haftalık temizliği beklemeden her duşa girdiğinizde banyo fayanslarını bir dakikanızı ayırarak üstünkörü fırçalamak, asla bulaşık biriktirmemek, yere dökülen şeyleri hemen o an süpürmek ya da silmek ve kirlilerinizi düzenli olarak kirli sepetlerinde biriktirmek.
TEMİZLİĞE YARDIMCI BİR DEKORASYON
Evinizdeki dekorasyonu oluştururken temizlik faktörünü de hesaba katarsanız ve hızlı temizlenen ve kir tutmayan mobilyalar ve tasarım unsurları tercih ederseniz uzun vadede çok daha mutlu olacağınızı garanti edebiliriz. Örneğin halı satın alırken akrilik halıları tercih ederseniz kir tutmayan yapıları, sert yüzeyleri ve kolay temizliğe uygun üretim tarzlarıyla işiniz çok daha kolaylaşacaktır. Aynı şekilde deri ya da tay tüyü koltuklar silinebilir oldukları için; oturma grubunuzdaki kılıfları çıkabilen minderler yıkanabilirliklerinden dolayı; cilalı ahşap sehpa ve masalar çok daha kolay temizlenebildikleri için dekoratif anlamda temizliğe yardımcı mobilyalardır.
“YUKARIDAN AŞAĞIYA” KURALI
Temizliğin daha hızlı bitmesini ve bittiğinde de daha kusursuz olmasını istiyorsanız izlemeniz gereken temel kural, temizlik işlemini gerçekleştirirken yukarıdan aşağıya doğru ilerlemek olacaktır. Eğer siz de elektrik süpürgesiyle yerleri süpürmeyi son derece keyifsiz bir iş olarak görüyorsanız bir an önce süpürme işleminden kurtulmak için temizliğe süpürgeyle başlama yanılgısına da düşüyorsunuzdur. Önce süpürme işlemini daha sonraki aşamalarda toz alma işlemini gerçekleştirdiğinizde yüksekteki yerlerin tozunu alırken toz zaten süpürülmüş olan zeminin üzerine dağılır. Bu da yerlerinizi tekrar süpürmenizi gerektirecek kadar kirlilik yaratmasa bile zeminin kirlenme süresini kısaltır. Temizlik yaparken yukarıdan aşağıya doğru kuralını uygularsanız, evlerinizi çok daha hızlı temizleyebilir ve çok daha uzun süre temiz tutabilirsiniz.
HAVALANDIRMANIN ÖNEMİ
Havasız bir mekanda yapılan temizlik hiçbir zaman tam bir temizlik sayılmaz çünkü içeri tıkılmış olan kirlenmiş hava halsizlik ve yorgunluk hissi yaratan yegane faktördür. Bu sağlıksız havadan kurtulmak için de temizlik yapmasanız dahi her gün mutlaka uyandıktan sonra ve yatmadan önce evinizi iyice havalandırmanız gerekiyor. Bu işlemi yaz aylarında da kış aylarında da her gün uygularsanız evinizin havasının çok daha temiz ve sağlıklı olacağını aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın ki evlerimize giren temiz hava içeride biriken kirli havanın yarattığı yorgunluk hissini silip süpürür. Bu yüzden evlerinizde yaptığınız haftalık temizliğe de başlarken evinizdeki tüm pencereleri açın ve temizlik bitene kadar içeriyi havalandırın.
DEPOLAMA ALANLARI HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRIR
Ev temizlemenin ilk aşaması her zaman ortalığı toplamaktır. Derli toplu bir ev de her zaman düzensiz bir evden daha temiz görünür. Bu yüzden de hepimiz evlerimizin hiç dağılmamasını isteriz. Bu elbette pek de mümkün değil ama ekstra depolama alanlarıyla evlerimizin daha az dağılmasını ve daha uzun süre düzenli kalmasını sağlamak mümkün. Özellikle salon, oturma odası gibi daha aktif olarak kullandığımız sosyal alanlarda televizyon kumandası, okuduğumuz dergi ve kitaplar, günlük gazeteler, bardak altlıkları, kültablası, arada bir üstümüze aldığımız küçük battaniyeler vs gibi ortalığı olduğundan daha dağınık gösteren ancak sürekli elimizin altında bulunmasını istediğimiz nesneler oldukça fazladır. Eğer oturma odanızda bu tür şeyleri kullanmadığınız zamanlarda saklayabileceğiniz bir depolama alanınız olursa etrafın dağınık görüntüsü de otomatikman engellenecektir. Gizli depolama alanları olan orta sehpalar bunun için en ideal mobilyalar.
Kaynak: Haber 7
YORUMLAR