
Evliliğe Teşvik Etmenin Fazileti
Gençleri evliliğe teşvik etmenin fazileti nedir? Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve Hak dostları bu husus için neler buyuruyor?
İzdivaç, Allâh’ın emri... Şöyle buyruluyor:
“Aranızdaki bekârları, kölelerinizden ve câriyelerinizden elverişli olanları evlendirin.
Eğer bunlar fakir iseler, Allah kendi lûtfu ile onları zenginleştirir. Allah, (lûtfu) geniş olan ve (her şeyi) bilendir.” (en-Nûr, 32)
Psikolojik ve fizikî rahatsızlık gibi evlenmeye mânî bir durumu olmayan bekârları evlendirmek, önce anne-babanın sonra da toplumun bir vazifesidir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, bu ictimâî ibadetin kıymetini ifâde sadedinde şöyle buyuruyorlar:
“En fazîletli şefaatlerden (teşvik edilen amellerden) biri, evlilik husûsunda iki kişiye aracı ve yardımcı olmaktır.” (İbn-i Mâce, Nikâh, 49)
Muhyiddin İbn-i Arabî Hazretleri de şöyle der:
“En üstün sadaka-yı câriye, evliliğe vesîle olmaktır. Zira onların neslinden gelen kimselerin yaptıkları her iyilikten, vesîle olana da bir ecir vardır.”
İmkânı olduğu hâlde evliliği geciktirmek, şerre kapı açmaktır. Evliliği zorlaştırmak da, fitneye kapı aralamaktır.
Osmanlı’da evlilikleri kolaylaştırmak için, yetim kızlara çeyiz hazırlama vakfı kurulmuştu.
Günümüzde de vakıf ve derneklerimiz ve hattâ varlıklı kardeşlerimiz, evlenmek isteyip de evlenemeyen gençlerimize yardımcı olmalıdır.
Muhterem babamız Musa Efendi de gençleri evlendirmeye ayrı bir ehemmiyet verirdi.
Gençleri, evlenme ve eş bulma noktasında kendi hâllerine bırakmak da uygun değildir.
Erkek ya da kızlarımıza sâlih ve saliha eş bulmak ve onların evliliğine vesîle olmak durumundayız. Bir hadîslerinde Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyuruyorlar:
“Dinini ve ahlâkını beğendiğiniz bir kimse size (dünür olarak) geldiğinde onu (kızınızla) nikâhlayın. Böyle yapmazsanız, yeryüzünde fitne ve bozgunculuk çıkar...” (Tirmizî, Nikâh, 3)
Evliliklerde sadece dünyevî imkânlara göre karar verilmemeli. Evlenilecek kimselerde göz önünde tutulması gereken en mühim husus, takvâ olmalı.
Bununla beraber;
Evlilik gibi hayırlı bir işe adım atarken dikkat edilmesi gereken çok mühim bir husus daha var.
O da “Küfüv/Denklik” meselesi.
Hazret-i Mevlânâ, evlilikte küfüv, yani denkliğin ne derecede mühim olduğunu şöyle ifâde ediyor:
“Zevc ve zevcenin birbirine benzemesi gerekir. Ayakkabı çiftlerine bir bak! Ayakkabının biri ayağına dar gelirse, ikisi de işe yaramaz. (Kendini giymeye zorlarsan seni topal eder.)”
YORUMLAR