Eyüp Sultan'da Ramazan Sofrası

İstanbul’un ilk sevdalısı Eyüp Sultan, dünyanın dört bir tarafından gelenlerle dolup taşıyor. Tekne orucuyla başlayan gün iftar, teravihler, sahur sohbetleri, fuarlar, meal okumalarıyla 24 saat dolu dolu geçiyor.

Ramazan ayı Eyüp Sultan’da coşkuyla yaşanıyor. Her yeri gül kokularına bezenen ilçede bütün hazırlıklar günler öncesinden tamamlandı. Ramazan, Eyüp Sultan’ın her köşesinde dolu dolu etkinliklerle bir başka güzellikte yaşanıyor. Ramazan ayı boyunca düzenlenecek mahalle iftarları ve özel sahur programları haricinde çocuklar için tekne orucu iftarları, meal okumaları, ramazan sohbetleri, sema gösterileri gibi pek çok farklı etkinlik ziyaretçilerle buluşuyor. Etkinlikler Eyüp Sultan Meydanı ile kısıtlı kalmıyor. Caferpaşa Kültür Sanat Merkezi, Afife Hatun Kültür Evi, Zalmahmutpaşa Eyüp Kitabiyat Merkezi, Sertarikzade Kültür Sanat Mekezi, Rami Hasan Nail Canat Sanat Akademisi, Kemerburgaz Mahallesi, Osmanlı Parkı ve Eser/Şeker Hayat Rehabilitasyon Birimi de etkinliklerin yapıldığı diğer noktalar.

ALO İFTAR SOFRASI

Belediye ekipleri Ramazan’da ihtiyaç sahiplerine iftar sofrası gönderiyor. İhtiyacı olan vatandaşların evlerine, Alo iftar hizmeti sayesinde, her akşam 4 çeşit sıcak yemek ulaştırılıyor. Eyüplüler, belediye ekipleri tarafından kurulan açık hava mahalle iftar sofralarında birlik ve beraberlik içerisinde oruçlarını açıyorlar. Açık hava mahalle iftarları sayesinde bir yandan dostluklar pekişiyor, bir yandan da unutulmaya yüz tutmuş komşuluk ilişkilerinin yeniden yaşanmaya başladığı eski günler geri geliyor. Kimi zaman bir parkta, kimi zaman statta, kimi zaman bir sitenin bahçesinde, kimi zaman da yollarda kurulan sofralarda binlerce Eyüplü oruçlarını eski Ramazanlarda olduğu gibi birlikte açıyor. Eyüplüler mahalle kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

ENGELLİLER UNUTULMADI

Engelli vatandaşlar için ise engelli iftarları yapılacak. Ramazanın manevi havasına uygun tasavvuf müziği konserleri, şiir programları düzenlenecek. Yine Eyüp’ün dört bir yanında Ramazan ayının maneviyatına uygun sohbet etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Caferpaşa Kültür Sanat Merkezi’nde iftar sonrası musiki saatleri düzenleniyor.

Kaynak: Star Gazetesi

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.